Het stembureau in het Duivense gemeentehuis.
Het stembureau in het Duivense gemeentehuis.

Kleine verschuiving in gemeenteraad

De gemeenteraadsverkiezingen hebben vorige week in de gemeente Duiven nauwelijks tot wijzigingen in de zetelverdeling geleid. In Westervoort waren er meer verschuivingen. In Duiven was de opkomst met 52,1 exact gelijk aan vier jaar geleden. In Westervoort werd een winst van iets meer dan 2 procent geboekt (van 49,1 naar 51,2 procent). Dat was wellicht het resultaat van de actie van Radio 1- programma Spraakmakers.

De verschillen in Duiven zijn gering. Lokaal Alternatief raakte een zetel kwijt (van acht naar zeven), terwijl GroenLinks het zetelaantal verdubbelde naar twee. De andere zes partijen bleven gelijk: CDA, SP en VVD drie zetels, D66, Pro Duiven en PvdA één zetel. Procentueel is de PvdA nu de kleinste partij van Duiven.

De coalitie van Lokaal Alternatief, CDA en VVD verloor een zetel, maar houdt er dertien over. Dat is ruim genoeg (de Duivense gemeenteraad telt 21 zetels). De nieuwe gemeenteraad wordt morgen (29 maart) geïnstalleerd. Een van de nieuwe raadsleden is verrassend genoeg voormalige wethouder Henk Nijland, die als lijstduwer van de VVD met voorkeursstemmen werd herkozen. Vandaag (woensdag 28 maart) wordt afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden.

In Westervoort is het CDA de grootste partij gebleven. De christendemocraten behielden hun zes zetels. Opmerkelijk is dat wethouder Hans Breunissen, die laatste stond op de CDA-lijst, voldoende stemmen heeft binnengehaald om op eigen kracht in de gemeenteraad te komen. De SP daalde van vier naar drie zetels, terwijl de VVD van twee naar drie zetels steeg. D66 blijft gelijk op twee zetels. GroenLinks kreeg er één zetel bij en heeft nu twee zetels. De PvdA bungelt met slechts één zetel onderaan.

De coalitie van CDA, VVD en D66 heeft er één zetel bij en kan dus door. Of dat gebeurt, moet de komende weken blijken. Het CDA heeft als grootste partij de onderhandelingen geopend met een oriënterend gesprek met alle partijen, waarin overeenkomsten en breekpunten worden geïnventariseerd. Net als in Duiven wordt vandaag afscheid genomen van vertrekkende raadsleden en wordt de nieuwe raad morgen geïnstalleerd.

Het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv, ook wel 'sleepwet' genoemd) heeft in beide gemeenten tegengestelde uitslagen opgeleverd. In Duiven stemde 49,3 procent voor en 47,3 procent tegen bij een opkomst van 50,4 procent. In Westervoort waren de tegenstemmers met 51,3 procent wel in de meerderheid. De voorstemmers waren goed voor 45,4 procent. De opkomst in Westervoort bedroeg 49,3 procent.

Meer berichten