De oudgedienden Hetty Vermeer en Henk Nijland nemen namens de VVD plaats in de gemeenteraad van Duiven.
De oudgedienden Hetty Vermeer en Henk Nijland nemen namens de VVD plaats in de gemeenteraad van Duiven.

Come-back van Henk Nijland

Achter Lokaal Alternatief werd de VVD in Duiven de tweede grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Nog verrassender was dat twee 'oudjes' met voorkeurstemmen werden gekozen: Henk Nijland (74), de nummer 10 van de kieslijst, en Hetty Vermeer (72), de nummer 6.

Samen met lijsttrekker Geert-Jan Schrijner gaan ze de uit drie personen bestaande fractie van de VVD in de raad vormen. Nummer 2 van de kieslijst, Ton Spaargaren, vist waarschijnlijk niet achter het net. Hij hoopt op een nieuwe termijn als wethouder. De populariteit van Hetty Vermeer en Henk Nijland is een streep door de rekening voor de nummers 3 en 4, Marco Holtus en Erik van den IJssel. Ze werden voorbij gestreefd door twee lokale politici, die eigenlijk als lijstduwers op het kieslijstje van de VVD terecht waren gekomen.

"Politiek is soms hard", reageert Hetty Vermeer, die geen moment heeft getwijfeld of ze haar zetel wel zou innemen. "Ik heb 201 voorkeurstemmen gekregen. Het zou kiezersbedrog zijn geweest als ik mijn plaats had afgestaan aan iemand die veel minder stemmen heeft gekregen. Vooraf heb ik ook steeds gezegd: als ik word gekozen, dan ga ik ook in de gemeenteraad."

Henk Nijland, goed voor 135 voorkeurstemmen, kwam tot hetzelfde besluit, al moest hij daar wel eerst een nachtje over slapen. "Mijn vrouw en dochter en nog iemand, wiens naam ik voor me houd, hebben op me ingepraat en gezegd dat ik het gewoon moet doen. Klopt, ik ben 74, maar wat is oud? Ik voel me goed en ik neem een hoop ervaring mee. Aan de andere kant realiseer ik me dat ik twee jongeren passeer. Dat is zuur voor ze, maar zo gaan dingen soms. Ik heb destijds zelf ook tien jaar moeten wachten voor ik in de raad kwam."

Hetty Vermeer en Henk Nijland denken te weten waarom ze zo populair zijn bij de Duivense kiezer. Het heeft alles te maken met een zekere bekendheid. Hetty Vermeer: "Ik heb van 2010 tot 2014 ook in de raad gezeten. In 2014 was Dianne de Geus de vrouwelijke VVD-kandidaat, maar na vier jaar stopte ze. De partijleiding heeft mij weer gevraagd en ik heb ja gezegd. Ik was de enige vrouwelijke VVD-kandidaat en dat levert altijd extra stemmen op. Bovendien kennen veel mensen me. Ik doe al meer dan 25 jaar vrijwilligerswerk bij Thuvine en met mijn man ben ik actief in het verenigingsleven."

Ook Henk Nijland mag een BN'er in Duiven worden genoemd. Verdeeld over twee perioden was hij liefst 20 jaar wethouder, hij was actief bij korfbalvereniging Duko, hij schreef en fotografeerde voor deze krant en hij zette in Duiven de Power Horse op de kaart. Henk Nijland: "Een belangrijke reden is denk ik ook dat ik altijd aanspreekbaar ben. Ik ben nooit veranderd omdat ik toevallig wethouder was. Dat waarderen mensen."

Hetty Vermeer en Henk Nijland hopen en verwachten dat de VVD weer in de coalitie zal komen, omdat coalitiepartijen in de regel meer voor elkaar krijgen dan oppositiepartijen.

Meer berichten