Trainer/coach Frank Dercks van HV Duiven klapt voor zijn kampioensploeg.
Trainer/coach Frank Dercks van HV Duiven klapt voor zijn kampioensploeg.

'De Hoofdklasse past ons wel'

Aan de hand van trainer/coach Frank Dercks uit Westervoort werd het eerste herenteam van handbalvereniging Duiven kampioen van de eerste klasse. Volgend seizoen is Duiven te bewonderen in de Hoofdklasse. Volgens de ervaren trainer het niveau waarop Duiven minimaal thuishoort.

Tegen de nummers één en twee van de huidige Hoofdklasse speelde Duiven dit seizoen al eens vriendschappelijk. Twee gelijk opgaande wedstrijden, waarvan er één werd gewonnen en één nipt werd verloren. Frank Dercks: "Hoewel de kracht van veel ploegen mij ook niet bekend is, denk ik dat de Hoofdklasse ons wel past. Het linkerrijtje, dat is ons doel."

Voorafgaand aan het huidige seizoen waren de verwachtingen ook redelijk hoog gespannen. Een derde of vierde plaats ('En misschien wel meer') was de verwachting. Die kwam uit. Duiven stond maandenlang tweede achter Cabezota uit Enschede, maar in de beslissende fase bleef Duiven winnen, terwijl Cabezota punten verspeelde. Door een 35-16 zege op Minerva werd Duiven kampioen. De laatste competitiewedstrijd op zaterdag 7 april uit tegen DFS in Arnhem is nog slechts van belang voor de statistiek.

Frank Dercks: "We hebben echt een goed en hecht team. Veel jonge, talentvolle spelers en twee fantastische keepers, die er samen wat van willen maken. Niet alleen in het veld. Gezelligheid en sfeer zijn bij Duiven ook belangrijk. Het moet niet altijd serieus. Dat betekent ook dat ik als trainer wat door de vingers moet kunnen zien. Gelukkig heb ik daar geen moeite mee."

Volgend seizoen, op een hoger niveau, wil Frank Dercks de teugels wat strakker aanhalen. "Dat is wel de bedoeling, maar ik word zeker geen politieagent. Afzeggen voor een training omdat iemand studie- of andere verplichtingen heeft moet kunnen. Ik hoop op een natuurlijk proces, waarin we samen én iedereen individueel de lat iets hoger leggen."

Wat er wordt gevraagd op Hoofdklasseniveau weet Frank Dercks (57) als geen ander. De Westervoorter komt uit een echte handbalfamilie. Het liefst staat hij nog steeds zelf op het veld. Als speler van Duiven 2 of met een vriendengroep bij Groessen. Een probleem heeft hij pas als een handbalwedstrijd waarbij hij wordt geacht aanwezig te zijn, samenvalt met een thuiswedstrijd van Vitesse in Gelredome. Frank: "Ik ga al meer dan veertig jaar naar Vitesse. Ze weten bij Duiven dat het een keer kan voorkomen dat ik een wedstrijd mis. Maar natuurlijk verlies ik het clubbelang niet uit het oog. Als we volgend seizoen met Duiven een belangrijke wedstrijd hebben en Vitesse speelt op hetzelfde moment thuis, dan kies ik voor Duiven. Maar eerlijk gezegd hoop ik die keuze niet te hoeven maken."

Meer berichten