Bibi van Santen: 'Ooit hoop ik een sponsorcontract in de wacht te slepen, te kunnen vechten tijdens de grote gala's en met kickboksen geld te kunnen verdienen.'
Bibi van Santen: 'Ooit hoop ik een sponsorcontract in de wacht te slepen, te kunnen vechten tijdens de grote gala's en met kickboksen geld te kunnen verdienen.'

Alles opzij voor kickboksen

Kickboksen geen sport voor meisjes? Daar moet je bij Bibi van Santen niet mee aankomen. De pas 17-jarige Duivense bokste al veertien partijen, waarvan ze er dertien won. De top en niets minder is haar doel.

Ineens, begin deze maand, was daar het persbericht: 'Bibi van Santen wint ladiestournament kickboksgala Born2Fight'. Twee partijen van drie keer anderhalve minuut bokste ze tijdens het toernooi in Elst. Beide won ze op punten. De schade was niet meer dan een blauwe plek en die is allang weer weg. Bibi richt zich op de volgende partij, want wedstrijden boksen en winnen is de enige manier om verder te komen. En dat wil de Duivense. Ze zit nu nog in de C-klasse. Nog een paar overwinningen en ze gaat naar de B-klasse en vanaf dat moment zal alles zijn gericht op het hoogste niveau, de A-klasse. Ze is optimistisch: "Met twee of drie jaar moet ik een heel eind kunnen zijn."

Van jongs af aan deed Bibi van Santen aan karate. Al op haar negende koos ze voor kickboksen. Een mannensport toch? Bibi: "Niet alleen voor mannen. Ik vind het prachtig. Mijn karakter past bij deze sport. Ik ben niet bang uitgevallen en houd van uitdagingen. Iedere partij is zo'n uitdaging. Ik ga er helemaal voor. Ooit hoop ik een sponsorcontract in de wacht te slepen, te kunnen vechten tijdens de grote gala's en met kickboksen geld te kunnen verdienen."

Ze weet waar ze mee bezig is. Het begint met hard trainen en dat doet Bibi van Santen, zeker in de aanloop naar een wedstrijd. "Mijn conditie is heel goed en voor mijn leeftijd en gewicht (56 kilo, red.) heb ik veel kracht. Ik ben een redelijk allround vechter."

De belangrijkste kwaliteit echter voor een kickbokser is volgens Bibi van Santen 'slim zijn'. "Met alleen kracht en conditie red je het niet. Je moet ook je hoofd gebruiken. Goed kijken en punten scoren. Als er een knock out in zit moet je het afmaken, maar geconcentreerd blijven en ontwijken is ook belangrijk."

Meer berichten