'Jan Berentsen is weer thuis in Loo'

Zalencentrum Berentsen in Loo heeft een rijke historie. Café Centrum heette het vroeger en Jan Berentsen, de overgrootvader van de huidige eigenaar Wout Berentsen, zwaaide er begin vorige eeuw de scepter. Van hem werd ooit een houtskooltekening gemaakt, die sinds kort weer aan de wand hangt in het zalencentrum. "Jan Berentsen is weer thuis", zegt Wies Broekhoven-Berentsen (80), een achternicht van Wout Berentsen.

Ergens in 1912 bevindt zich onder de gasten van Café Centrum ene Piet Leysing. De huisschilder en later kunstschilder drinkt er een borreltje. Het smaakt hem goed en het worden er meer. Op een gegeven moment vreest Leysing blut naar huis te moeten. Uiteindelijk maakt hij, in plaats te betalen, een portrettekening van eigenaar Jan Berentsen (1863-1944). Vanaf die avond hangt er een echte 'Leysing' aan de muur in het café.

Jaren later als Jans zoon Antoon Berentsen (1899-1986) zich in Groessen vestigt als hoofd van de school, neemt hij het portret van zijn vader mee. Jarenlang hangt het vervolgens in zijn kantoortje. Als hij als bewoner van Thuvine in Duiven zijn eind voelt naderen, schenkt hij het portret aan zijn nicht Wies Broekhoven-Berentsen uit Doornenburg, die tegenwoordig in Rozendaal woont. Zij heeft er nu voor gezorgd dat het houtskoolportret van Jan Berentsen weer daar hangt waar het volgens haar thuishoort: in Zalencentrum Berentsen, het vroegere Café Centrum.

Wies Broekhoven 'bracht Jan Berentsen weer thuis' op 15 april, de dag waarop een reünie van de familie Berentsen werd gehouden. Bij die gelegenheid verscheen ook het boek dat Wies schreef over haar vader Thé Berentsen: 'Niet van brood alleen'. De titel verwijst naar het beroep van haar vader: bakker. Bij een eerdere reünie presenteerde Wies Broekhoven al een boek over haar moeder Mieneke Berentsen-Wolters: 'De Stokhorst'. De naam van de fruitkwekerij van de familie Wolters in Groessen.

Wies Broekhoven over de tekening van haar grootvader Jan 'Johannes Albertus' Berentsen. "Oom Antoon wist dat ik belangstelling had voor familieaangelegenheden. Vandaar dat ik het portret van hem kreeg. Ik heb het jaren in huis gehad, maar vond eigenlijk dat het in het vroegere café hoorde. Vandaar dat ik het nu aan Wout heb geschonken. Hij was er blij mee en heeft er een mooi plaatsje voor gezocht."

Van schilder Piet Leysing (1885-1933) weet Wies Broekhoven te melden dat hij op latere leeftijd in Duitsland een opleiding volgde aan de kunstacademie in Düsseldorf. Daarna maakte hij bij onze oosterburen naam als landschapsschilder en schilder van situaties uit het dagelijks leven. In Rees werd in 1985 nog een tentoonstelling gehouden met werken van Leysing.

Meer berichten