Logo duiven-post.nl


De informatiebijeenkomst over de beleefkamer die wordt ingericht in Thuvine in volle gang (Foto René Nijhuis Fotografie).
De informatiebijeenkomst over de beleefkamer die wordt ingericht in Thuvine in volle gang (Foto René Nijhuis Fotografie).

Primeur voor Thuvine

De techniek staat voor niets. Dat blijkt uit de 'beleefkamer' voor dementerenden, die zorgaanbieder Pleyade dezer dagen inricht in Thuvine. Het Duivense woonzorgcentrum heeft de primeur van dit door het Pleyade Innovatie Team (PIT) ontwikkelde product.

De beleefkamer is een ruimte die zich aanpast aan de wensen van de persoon die in de kamer aanwezig is. Uiteraard moet de beleefkamer wel vooraf worden geprogrammeerd. Dat gebeurt in overleg met familieleden en vrienden en kan op heel veel verschillende manieren. Niet alleen met foto's en kleuren, maar ook met muziek en licht. De kamer bevat onder meer ook een raam. Daarachter bevindt zich een televisiescherm, waarop bijvoorbeeld het uitzicht vanuit het voormalig ouderlijk huis van iemand kan worden geprojecteerd.

Fictief sieraad
Alle informatie wordt opgeslagen in een fictief sieraad. Als de dementerende met dat sieraad de kamer betreedt, past de ruimte zich automatisch aan aan de voorgeprogrammeerde wensen van de betreffende persoon.

Kennisgebieden
De beleefkamer is door het PIT van Pleyade (een zorgaanbieder die zich in het bijzonder richt op mensen van 55 jaar en ouder) ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en kunstbureau Holland Art Group. In het team zijn alle kennisgebieden vertegenwoordigd: onderzoek, wetenschap, elektronica, vormgeving en design. Het resultaat werd begin dit jaar gepresenteerd aan een afvaardiging van het managementteam, de ondernemingsraad, de cliëntenraad en de raad van toezicht van Pleyade, en enthousiast ontvangen. Bij Thuvine in Duiven wordt de kamer de komende maanden voor het eerst in de praktijk getest.

Veraangenamen
Maaike Thissen, logopedist bij Pleyade en lid van het PIT: "Wat we doen is technologie inzetten om het leven van dementerenden te veraangenamen. De beleefkamer is echt een innovatief product. Het is mooi dat Pleyade geld vrijmaakt voor dit soort ontwikkelingen. Zeker voor dementerenden, mensen die niet meer vanuit zichzelf kunnen denken en voor zichzelf kunnen opkomen. Met de beleefkamer willen we ook die mensen ondersteunen."

Geïnformeerd
Familieleden en bekenden van dementerenden die in Thuvine wonen, medewerkers van het woonzorgcentrum en andere belangstellenden werden vorige week geïnformeerd. Deze week wordt de beleefkamer ingericht, waarna er vanaf volgende week op vrijwillige basis gebruik van kan worden gemaakt. Hoelang de kamer blijft ingericht is nog niet bekend, maar 'minimaal enkele maanden'.
Maaike Thissen: "Het is leuk en spannend dat we de beleefkamer nu in de praktijk kunnen testen. Ik verwacht dat mensen in de kamer tot rust komen en dat we heel veel tevreden glimlachen op hun gezichten gaan toveren."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox