Logo duiven-post.nl


De foto van de wulp is tijdens een vorige excursie gemaakt door Wim Weenink.
De foto van de wulp is tijdens een vorige excursie gemaakt door Wim Weenink.

Vogels kijken in Duivense Broek

De Weidevogelbeschermingsgroep houdt op zondag 20 mei een vogelexcursie voor jong en oud. Onder begeleiding van enthousiaste en deskundige weidevogelvrijwilligers fietsen we door het Zevenaarse en Duivense Broek, een bijzonder weidevogelgebied langs de snelweg. Meerdere vogelkenners vertellen onderweg over de weidevogels en het beschermingswerk in het bijzonder.

De excursie begint tussen 9.00 en 9.15 uur in het Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14 in Zevenaar met koffie en een filmpje over weidevogels. Neem fiets, verrekijker en eventueel laarzen mee bij regenachtig weer. De excursie duurt tot 13.00 uur en is ook geschikt voor kinderen. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.vogelweek.nl.

Na de film maken de deelnemers een ontspannen fietstocht met stops bij het Zevenaarse en Duivense Broek, dat een enorm vogelrijk gebied is volgens Jan Willem Bakker, coördinator van de Weidevogelbeschermingsgroep Zevenaar e.o. "We gaan genieten van weidevogels zoals kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp, maar ook van roofvogels, watervogels en andere vogelsoorten zoals patrijs, veldleeuwerik, kwikstaart en meer. Er zijn meerdere vogelkenners aanwezig, die kunnen vertellen over de weidevogels in het bijzonder."

Deze activiteit vindt plaats in de Nationale Vogelweek, die duurt van zaterdag 12 mei tot en met maandag 21 mei. Op tal van locaties in Nederland worden verschillende activiteiten georganiseerd, variërend van fietstochten tot wandeltochten en open dagen op boerderijen en bezoekerscentra. Kijk op www.vogelweek.nl voor meer locaties waar u kunt genieten van vogels.

De Weidevogelbeschermingsgroep Zevenaar e.o. is één van de 30 groepen in Gelderland die aan vrijwillige boerenlandvogelbescherming doet. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) ondersteunt vrijwilligers die actief zijn met het beschermen van boerenlandvogels. Voor deze vrijwilligers organiseert SLG cursussen over bescherming en monitoring. Ook worden er materialen aangeschaft en krijgen de boerenlandvogelbeschermers begeleiding.

De vrijwilligers trekken vanaf half maart tot half juni het land in om samen met agrariërs waar nodig naar nesten van de kievit, grutto, tureluur en andere boerenlandvogels te zoeken en te markeren. De markeringen maken het de boer mogelijk rekening met de nesten te houden bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen boerenlandvogels de kans om rustig te broeden. In 2017 hebben de Gelderse boerenlandvogelvrijwilligers bijna 6000 boerenlandvogelnesten beschermd.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox