Mieke Lesuis: "Als je daarover nadenkt, dan wil je dat toch niet? Dan moet je dus ook die goedkope blouse of goedkope broek niet willen kopen. Kinderen horen niet in een fabriek te werken, ze horen naar school te gaan."
Mieke Lesuis: "Als je daarover nadenkt, dan wil je dat toch niet? Dan moet je dus ook die goedkope blouse of goedkope broek niet willen kopen. Kinderen horen niet in een fabriek te werken, ze horen naar school te gaan."

In gesprek over kinderarbeid

In de Elshofpassage opent de protestantse kerk Duiven op dinsdag 5 juni een pop up-winkel. Te koop is er niets, wel kan er informatie worden gehaald. Informatie over kinderarbeid in de textielindustrie in Zuid-India. Als het lukt een impuls te geven aan de discussie over kinderarbeid en de bewustwording hieromtrent een beetje te bevorderen, is de werkgroep 'Eerlijke kleding' van de kerk al tevreden.

Goedkope kleding, we zijn er allemaal dol op. Omdat we onze kop liever in het zand steken dan ons druk te maken over de omstandigheden waaronder de kleding is gemaakt. Daar wil de werkgroep 'Eerlijke kleding' van de protestantse kerk Duiven wat aan doen. Er is aansluiting gezocht bij SAVE, de Indiase partnerorganisatie van Kerk in Actie. SAVE zet zich in voor kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld in de textielstad Tirupur. Daar werken naar schatting 10.000 kinderen in de textielindustrie. Ze maken lange dagen, het werk is zwaar en ze verdienen een loon waarvoor veel mensen in Nederland nog niet eens hun bed uitkomen. Bovendien lopen ze kans slachtoffer te worden van geweld en misbruik.

Mieke Lesuis: "Als je daarover nadenkt, dan wil je dat toch niet? Dan moet je dus ook die goedkope blouse of goedkope broek niet willen kopen. Kinderen horen niet in een fabriek te werken, ze horen naar school te gaan. SAVE zet zich daarvoor in en wij sluiten daar graag bij aan. Dat kan door geld te doneren, maar belangrijker nog vinden wij het in gesprek gaan hierover. Dat willen we met de bevolking van Duiven doen in de pop up-winkel."

Ze begrijpt hoe moeilijk het is. Want welke kleding is gemaakt door kinderhanden en welke kleding in een fabriek waar menselijke waarden wel worden nageleefd? En wat kunnen wij eigenlijk doen? Mieke Lesuis: "In ieder geval erover praten en bewustwording creëren. In de pop up-winkel zijn ook filmpjes te zien, er is allerlei informatie beschikbaar over kinderarbeid, we organiseren activiteiten voor kinderen en er is fair trade-koffie. We zijn niet op zoek naar dooddoeners, maar naar 'hoopdoeners'. Al zouden mensen maar besluiten wat minder kleding te kopen en niet alleen te gaan voor goedkoop. Kinderarbeid de wereld uit krijgen is een proces. We willen proberen dat proces een impuls te geven."

De pop up-winkel in de Elshofpassage is vanaf 5 juni tot en met september iedere week geopend op dinsdagochtend en vrijdagavond. Iedereen is van harte uitgenodigd. De werkgroep 'Eerlijke kleding' hoopt dat met name ook jongeren de moeite nemen een keer binnen te lopen. De werkgroep bestaat uit Mieke Lesuis, Paul Vlaardingerbroek en dominee Jolande van Baardewijk.

Meer berichten