Ferdinand en Anja Eeuwes in hun streekwinkel, waarin ze veel onbekende soorten groenten verkopen. "Je kunt het platteland leegtrekken, maar je kunt ook zorgen voor nieuwe impulsen. Dat is wat wij doen."
Ferdinand en Anja Eeuwes in hun streekwinkel, waarin ze veel onbekende soorten groenten verkopen. "Je kunt het platteland leegtrekken, maar je kunt ook zorgen voor nieuwe impulsen. Dat is wat wij doen."

Van kwekerij tot 'belevingsbedrijf'

De Groene Schuur in Groessen bestaat zondag 3 juni 25 jaar. Wat ooit een traditionele groentekwekerij was, is in een kwart eeuw uitgegroeid tot een 'belevingsbedrijf' met een streekwinkel en meerdere kookstudio's. Er worden workshops en excursies gehouden en kinderfeestjes gegeven. Was getekend: Ferdinand en Anja Eeuwes.

16.000 bezoekers telde De Groene Schuur in 2017 en de kans is groot dat dat aantal dit jaar nog wordt overtroffen. De Groene Schuur is een hit. Ferdinand en Anja Eeuwes worden geroemd vanwege hun ondernemerszin en innovatieve aanpak. Terwijl Ferdinand van huis uit toch een echte tuinder is. In 1989 nam hij van zijn ouders een kwekerij over. Samen met Anja keek hij het een paar jaar aan, om vervolgens, in 1993, te besluiten het roer om te gooien. De Groene Schuur werd het bedrijf gedoopt en alles werd anders.

Ferdinand Eeuwes: "We wilden niet meer afhankelijk zijn van anderen en van de veiling en zijn min of meer onze eigen afzet gaan organiseren. In 2005 zijn de kookstudio's erbij gekomen. Sindsdien profileren we ons met de slogan: 'Beleving van zaad tot eten'. Er blijkt een markt voor. Vrijwel iedere dag zijn hier activiteiten voor bedrijven uit het hele land en scholen. Teambuildingsessies in de kookstudio's bijvoorbeeld. Gasten voelen de passie die we hebben voor onze producten."

De Groene Schuur heeft zich gespecialiseerd in 'speciale groenten'. Niet één of twee, maar 350 verschillende soorten, veel van over de grens. Allemaal milieubewust en biologisch gekweekt. Ferdinand: "De gemiddelde Nederlander komt niet verder dan zeven soorten groenten. Die zeven telen wij niet, maar wel 350 andere. Dat doen we op de plek waar mijn ouders 56 jaar geleden zijn begonnen: aan de Lijkweg in Groessen. Nog steeds een prima locatie. Je kunt het platteland leegtrekken, maar je kunt ook zorgen voor nieuwe impulsen. Dat is wat wij doen. Het staat hier nooit stil. Nee, aan uitbreiden denken we niet. Veel meer aan inbreiden. Er is hier 'in huis' nog veel meer mogelijk."

Voor Ferdinand Eeuwes (52) voelt het niet als werken, legt de Groessenaar uit. "Ik zeg nooit: ik ben moe. Dat word ik van dit werk niet. Omdat het veel te leuk is. Ik ben kweker en ondernemer, maar ook voedingsadviseur. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in ons aanbod vinden we altijd iets leuks en passends. Kookworkshops bijvoorbeeld geven we op alle niveaus, tot aan sterrenniveau toe."

Het 25-jarig bestaan van De Groene Schuur wordt op 3 juni gevierd met een Open Dag van 11.00 tot 16.00 uur. De kassen zijn open en er is live cooking. De gerechtjes die worden gemaakt zijn gratis te proeven. 's Avonds is er een jubileumreceptie voor genodigden.

Meer berichten