Een beeld van de braderie vorig jaar. Organisator Johan Peters heeft dit keer nog meer kramen verhuurd. "De Pastoriestraat staat zondag van het begin tot het eind vol."
Een beeld van de braderie vorig jaar. Organisator Johan Peters heeft dit keer nog meer kramen verhuurd. "De Pastoriestraat staat zondag van het begin tot het eind vol."

Feestweekend in centrum

In het centrum van Duiven komt alles samen dit weekend. Er zijn festiviteiten vanwege het 30-jarig bestaan van de vriendschapsband met Gemünden am Main, de voorjaarskermis wordt gehouden, zondag is koopzondag en in de Pastoriestraat tegelijkertijd een grote braderie, en tussendoor organiseert de Stichting HOP (de verenigde horecaondernemers) feesten in de tent op het Remigiusplein op vrijdagavond en zondagmiddag.

Het feest moet nog beginnen, maar bij de organisatoren zit de stemming er al in. Mat Gijsbers van het Jumelagecomité Duiven, Edwin Tunnissen van de Stichting HOP en Johan Peters van Peters Events (organisator van de braderie) geven hoog op over de onderlinge afstemming en samenwerking.

Edwin Tunnissen: "Het is uitdagend om met zoveel partijen zo'n weekend te organiseren. We hebben verschillende keren bij elkaar gezeten en ik moet zeggen: dat ging heel goed. Ook dankzij de positieve opstelling van de gemeente."

Johan Peters is het daar helemaal mee eens: "Je kunt gerust stellen dat we elkaar versterken. Met als grote winnaar de inwoners van Duiven, voor wie we een geweldig weekend neerzetten. Het kan niet anders of het wordt heel leuk."

Als vrijdagavond om 21.00 uur de gasten uit Gemünden am Main welkom worden geheten in het gemeentehuis, is de 'Feestbeestenpartyshow' in de tent op het Remigiusplein al een uur bezig. Een feest met Nederlandse muziek, een dj en drie artiesten: Arjan Koenen, Joey Hartkamp en Gino Graus. Het feest duurt tot 00.30 uur en de toegang is gratis.

Zaterdag staat in het teken van de viering van de vriendschapsband tussen Duiven en Gemünden am Main. Om 09.00 uur is in het gemeentehuis de officiële ontvangst van de Duitse gasten door burgemeester Rik de Lange en Mat Gijsbers. Daarna brengt het gezelschap een bezoek aan Duiven-West en wordt een 'vriendschapsboom' geplant in het Gemünden am Mainpark. Na een gezamenlijke lunch is er een uitgebreid middagprogramma en vanaf 19.30 uur een grote Duits-Nederlandse feestavond in de tent op het Remigiusplein. Voor iedereen uit Duiven en Gemünden am Main gratis toegankelijk. Naast enkele toespraken zijn er optredens van de muziekverenigingen Excelsior en Sint Andries, van de Kunstradfahrer Gemünden am Main, van de Musikkapelle Gemünden am Main en van Popkoor Repeat.

De tent die op vrijdag- en zaterdagavond als feestzaal wordt gebruikt, is op zondagochtend van 10.00 tot ongeveer 11.00 uur in gebruik als kerkruimte. Er wordt een oecumenische dienst gehouden onder leiding van dominee Jolande van Baardewijk en met medewerking van het Gospelkoor Yes. Aansluitend is de verwachting dat de gasten uit Duitsland (naar verluidt ongeveer honderd mensen) de kermis en de braderie aandoen, alvorens ze, na een lunch, aan het begin van de middag weer huiswaarts keren.

In Duiven gaat het feest dan nog even door. De kermis draait zondagmiddag op volle toeren, net als de braderie (Johan Peters: "Nog groter dan vorig jaar, de hele Pastoriestraat staat vol"). Vanaf 13.00 uur is het in de tent op het plein weer feest. Dit keer met partyband Nedjus, die ook op Koningsdag in Duiven speelde. De toegang is opnieuw gratis. Aan het eind van de middag is het gedaan met de pret en keert de rust terug in het dorp.

Meer berichten