Wethouder Ineke Knuiman (rechts) en de vrijwilligers Hinke van der Hoeven en Marius-Jan Breugem bij het bord van de Zomerschool.
Wethouder Ineke Knuiman (rechts) en de vrijwilligers Hinke van der Hoeven en Marius-Jan Breugem bij het bord van de Zomerschool. (Foto: René Nijhuis)

Nederlands leren op de Zomerschool

Alles begint met het kunnen spreken van de taal van het land waarin je woont. Daarom organiseert de gemeente Duiven voor het eerst deze zomer de gratis Zomerschool. Alle 45 kinderen van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) die in Duiven wonen zijn uitgenodigd.

Het idee voor een Zomerschool komt uit de koker van onderwijswethouder Ineke Knuiman. "Vorig jaar organiseerde de gemeente Montferland een Zomerschool. Daar ben ik gaan kijken en ik wist gelijk: dat moeten we in Duiven ook doen. Wat me vooral aansprak was het enthousiasme van de kinderen. Ze leerden de taal beter, maar hadden ook heel veel plezier."

Hoewel Knuiman graag alle kinderen met een taalachterstand zou willen uitnodigen voor de Zomerschool, richt ze zich dit eerste jaar op de kinderen van statushouders. Bekend is dat veel van deze kinderen na de zomervakantie, waarin ze thuis wekenlang uitsluitend de moedertaal van hun ouders spreken, terugkomen op school met een taalachterstand. De Zomerschool moet voorkomen dat dat ook geldt voor de kinderen van statushouders. Ineke Knuiman heeft hoge verwachtingen. "De ouders kunnen hun kinderen inschrijven tot 30 juni. Er is dus nog weinig te zeggen over hoeveel kinderen we krijgen. Ik verwacht minstens 30. Het zou me tegenvallen als we dat aantal niet halen."

De gemeente Duiven heeft het Zomerschoolproject gedegen aangepakt. In de periode van 17 juli tot en met 9 augustus worden wekelijks op dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur lessen gegeven in De Ogtent. In vier weken in totaal 12 lesochtenden. De lessen worden gegeven door Pabostudenten ondersteund door vrijwilligers. Er wordt gewerkt in groepjes en de Zomerschool kent een niet-schoolse aanpak. Ineke Knuiman: "De kinderen zitten niet alleen maar met hun neus in de boeken. Iedere dag heeft een thema en de begeleiders en kinderen gaan er ook op uit. Het belangrijkste is dat er Nederlands wordt gesproken."

Ineke Knuiman was vroeger zelf ook 'juf' op basisscholen. Ze weet waar ze het over heeft, al bagatelliseert ze dat zelf. "Ik heb veertien jaar voor de klas gestaan, maar het laatste jaar was 1994. Lang geleden. Wat wel is gebleven is de problematiek rond laaggeletterdheid. Vergis je niet, er zijn ook veel geboren Nederlanders, ouderen én jongeren, die moeite hebben met lezen en schrijven. Met het Zomerschoolproject willen we daar extra aandacht aan geven en aan de voorkant aan preventie doen."

Ze hoopt op een vervolg volgend jaar. "Maar dat hangt heel erg af van de evaluatie na deze eerste editie. We gaan de leerlingen aan het eind niet testen, maar we hopen wel op een effect. Het mooiste zou zijn als we de Zomerschool volgend jaar ook voor kinderen van niet-statushouders kunnen organiseren."

Statushouders kunnen hun kinderen opgeven t/m 30 juni. Op de scholen liggen flyers met inschrijfformulieren. Het is niet verplicht alle ochtenden aanwezig te zijn.

Meer berichten