Ze waren er weer: de Poolse kinderen

Meer dan dertig jaar lang organiseerde de werkgroep Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort in de zomer een vakantie voor een groep Poolse kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Vorig jaar leed het initiatief schipbreuk vanwege het ontbreken van voldoende gastgezinnen, maar de afgelopen weken was weer een groep van zestien Poolse kinderen in Duiven en Westervoort. Ze hadden de tijd van hun leven.

De ontvangst was op zaterdag 30 juni in Westervoort en afgelopen zaterdagavond 14 juli vertrok het gezelschap vanaf het gemeentehuis in Duiven weer huiswaarts. Uitgezwaaid door burgemeester Rik de Lange, gastouders en leden van de werkgroep Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort. Werkgroeplid Michal Pyrek kijkt terug op twee mooie weken: "Het is heel goed gegaan. De kinderen waren erg enthousiast, de gastouders ook, en de sfeer in het algemeen was perfect."

Michal Pyrek (65), woonachtig in Duiven, is al jaren betrokken bij de vakantie van de Poolse kinderen in Westervoort en Duiven. Die betrokkenheid is deels te verklaren vanuit zijn achtergrond. Hij is een kind van Poolse ouders die in de oorlog naar Duitsland werden gedeporteerd en zich na de oorlog in Nederland vestigden. Michal werd in Nederland geboren, maar zijn Poolse roots verloochent hij niet. "De sociale omstandigheden en ook de jeugdzorg in Polen verbeteren langzaam, maar zijn aanzienlijk minder goed dan in Nederland. De kinderen die hier nu vakantie hebben gevierd leven in dusdanig slechte omstandigheden dat hun ontwikkeling wordt bedreigd. Een positief 'life event' zoals deze vakantie, kan veel voor ze betekenen."

Michal Pyrek is blij dat de werkgroep weer op sterkte is en de vakantie voor Poolse kinderen in ere is hersteld. De kinderen verbleven dit keer wel korter in Nederland (geen drie maar twee weken) en de groep was kleiner dan voorheen (nu zestien kinderen, in het verleden soms wel meer dan dertig). Michal: "We hebben nu minder gastouders nodig en omdat de periode korter is, is het ook iets makkelijker ze te vinden. Tijdens de evaluatie bekijken we hoe we het volgend jaar aanvliegen."

De gastouders dit jaar kwamen uit Duiven, Loo, Westervoort en Wehl. Ze waren niet 24/7 verantwoordelijk voor de opvang van de kinderen. Net als voorheen was er een dagopvang bij korfbalvereniging Wesstar in Westervoort. Ook werden gezamenlijke uitstapjes gemaakt. Zo was er een kookclinic bij De Groene Schuur in Groessen, organiseerde de brandweer een 'spuitmiddag' in het Horsterpark en werden bezoekjes gebracht aan Burgers' Zoo in Arnhem en het strand van Zandvoort.

Michal: "We hadden het goed voor elkaar en dan is het fijn als het ook goed loopt. Op ons als werkgroep rust toch een verantwoordelijkheid, zowel richting de kinderen als richting de gastouders. Wat overheerst is de tevredenheid dat we dit prachtige initiatief een herstart hebben kunnen geven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden