Fysiotherapeut Yvonne Bos: "Ik hoop dat over een paar jaar meer mensen weten wat psychosomatiek inhoudt."
Fysiotherapeut Yvonne Bos: "Ik hoop dat over een paar jaar meer mensen weten wat psychosomatiek inhoudt."

'Achter iedere klacht zit een mens''

Fysiotherapeut Yvonne Bos wil meer bekendheid en waardering voor de psychosomatiek. Daarom heeft ze het Netwerk Psychosomatiek Zuidoost-Gelderland opgericht. "Achter iedere klacht zit een mens. Een paracetamolletje is niet altijd genoeg."

Volgens Wikipedia: 'Psychosomatiek is een medisch gebied dat zich bezighoudt met ziektebeelden die zich vooral lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een duidelijke factor zijn'.

Yvonne Bos: "Dat je moet opzoeken wat psychosomatiek is, zegt genoeg. Er is nog veel onbekendheid rond deze behandelvorm. Terwijl 30 tot 40 procent van de klachten waarmee mensen bij hun huisarts komen, psychosomatisch gerelateerd zijn. Hoog tijd dus voor een netwerk. Voor mensen met klachten, maar ook voor artsen en verwijzers. Voor lang niet alle klachten is een lichamelijke verklaring. Vaak zit de oorzaak in de psychische hoek."

Yvonne Bos is al meer dan 35 jaar fysiotherapeut en werkt al tien jaar bij Fysiotherapie Van Kuppenveld in Duiven en Westervoort. Haar interesse ging van meet af aan uit naar mensen met klachten die aanhielden. Vaak bleken levensomstandigheden daarop van invloed.

Yvonne: "Ik ben de opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut gaan volgen. Zo kreeg ik meer kennis over de invloed van persoonlijke omstandigheden op klachten en leerde ik andere behandelvormen, zoals gesprekvaardigheden, stressmanagement, ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen. De opleiding en tal van cursussen hebben me er meer bewust van gemaakt dat achter iedere klacht een mens zit. Dus moet er ruimte zijn voor het verhaal rond de klacht."

Vaag is de psychosomatiek helemaal niet, volgens Yvonne Bos. "Iemand komt met hoofdpijn of nekpijn bij de dokter. Die concludeert dat de houding de oorzaak is. 'Wat meer ontspannen en anders maar een paracetamol', luidt het advies. Terwijl die hoofdpijn of nekpijn in veel gevallen heeft te maken met het feit dat iemand te druk is, of teveel piekert, of gewoon slecht in z'n vel zit. Dat gaat met een pilletje niet over. Als psychosomatisch fysiotherapeut vraag ik door: slaap je wel goed?, heb je genoeg ontspanning?, hik je aan tegen deadlines op je werk? Vragen over levensomstandigheden. Vervolgens probeer je mensen andere keuzes te laten maken en weer zelf de regie te laten gaan voeren over leven."

Het nieuwe netwerk bestaat nog slechts uit acht oefen- en fysiotherapeuten, maar Yvonne Bos is blij dat er een begin is. "De psychosomatiek moet bekender worden en een netwerk kan daarbij helpen. Ik hoop dat over een paar jaar meer mensen weten wat psychosomatiek inhoudt en van de behandelvorm gebruikmaken."

Binnenkort is informatie beschikbaar op de website: www.netwerkpsychosomatiekzuidoostgelderland.nl.

Meer berichten