Chantal van Aken met de bundel 'Droomgedichten', waarin haar winnende gedicht staat afgedrukt.
Chantal van Aken met de bundel 'Droomgedichten', waarin haar winnende gedicht staat afgedrukt.

Chantal wint gedichtenwedstrijd: ‘Ik schrijf puur vanuit intuïtie’

Met een gedicht getiteld 'Voorbij de schemering' is Chantal van Aken uit Duiven winnaar geworden van een droomgedichtenwedstrijd. Het gedicht is opgenomen in de gelijknamige bundel 'Droomgedichten', die onlangs is verschenen.

Ze vindt het ietwat ongemakkelijk. Haar ouders hebben de redactie van deze krant attent gemaakt op het feit dat ze heeft gewonnen, en ja, moet dat nou allemaal? Chantal: "Ik schrijf en dicht vooral voor mezelf. Ik kan heel blij zijn met een gedicht en natuurlijk ben ik blij met deze prijs, maar er is ook altijd twijfel. Ik heb geen opleiding in deze richting en als ik schrijf of dicht, volg ik geen regels. Ik schrijf puur vanuit mezelf, vanuit intuïtie."

Als kind hield ze al een dagboek bij en schrijven is Chantal van Aken (45), die werkt bij het Rijnstate Vriendenfonds, altijd blijven doen. Vooral gedichten en korte verhalen. Af en toe zet ze wel eens iets op Facebook en vaak komen er dan positieve reacties. Ergens in haar achterhoofd speelt ook wel het plan ooit een eigen bundel uit te geven. Materiaal heeft ze genoeg. "Het is er gewoon nog niet van gekomen."

Stiekem had ze zich rond de jaarwisseling wel voorgenomen dit jaar 'iets te winnen'. Dat het met 'Voorbij de schemering' lukte, ziet Chantal van Aken als een erkenning van haar kwaliteiten. "Dit voelt goed. Dat andere mensen iets dat jij schrijft mooi vinden en dat het ze raakt, is het mooiste cadeau dat ik me kan wensen."

Het juryrapport rept over 'zinnen die stuk voor stuk dromerig zijn verpakt', 'een gedicht zacht als de schemering' en 'een fluisterend palet uit een droomwereld'. Het gedicht gaat over een dementerende oudere die wegdroomt in haar eigen wereld. Chantal: "Toen ik het schreef had ik een dementerende tante van mijn man in mijn hoofd. Fysiek is ze nog op deze wereld, maar geestelijk niet meer. Ik hoop dan altijd dat ze in haar gedachten mooie dingen beleeft, dat ze vrij is en dat ze doet waar ze altijd van heeft gedroomd. Aan het eind van het gedicht probeert de wereld haar terug te halen naar het nu, weer contact te maken, maar ze heeft geen weet meer van de wereld waarin ze leeft. Ze droomt in haar eigen wereld."

De eer en de erkenning zijn de 'prijzen' die Chantal krijgt voor het winnen van de droomgedichtenwedstrijd. Naast een klein percentage van de boekenverkoop. Chantal: "Dat stelt niet veel voor en daar doe ik het ook niet voor. Schrijven is een hobby. Dat zal ik mijn hele leven blijven doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden