Joost Boersma werkte 25 jaar als rechercheur en hulpofficier van justitie bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
Joost Boersma werkte 25 jaar als rechercheur en hulpofficier van justitie bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Workshop 'De FIOD belt aan!'

Ondernemersvereniging MKB Duiven hecht veel waarde aan netwerken, kennisoverdracht én onderlinge gezelligheid. Drie elementen die vaak samenkomen in de activiteiten die worden georganiseerd. De eerstvolgende is op donderdag 6 september als de workshop 'De FIOD belt aan!' op het programma staat. Voor leden en andere ondernemers.

De workshop wordt verzorgd door Joost Boersma (64) uit Zevenaar. Een man die 25 jaar als rechercheur en hulpofficier van justitie bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) werkte. De dienst komt in actie als er een vermoeden bestaat van grootschalige fraude. Vorig jaar ging Joost Boersma met pensioen, maar stilzitten is niets voor hem. Met gevoel voor publiciteit stelde hij de workshop 'De FIOD belt aan!' samen en ging ermee de boer op. Met inachtneming van zijn geheimhoudingsplicht.

De presentatie geeft een beeld van de werkwijze van de dienst. Bijvoorbeeld bij witwaspraktijken, fiscale fraude en merkvervalsing. Joost: "Als een bedrijf een miljoen omzet heeft en de aangifte vermeldt een omzet van anderhalve ton, dan weet je dat er ergens iets niet goed zit. Vervolgens gaat het om het leveren van bewijs. Je hebt heel naïeve constructies die je zo ontrafelt, maar ook heel ingenieuze. Vaak met vertakkingen naar het buitenland. Als het in zo'n zaak uiteindelijk lukt de rechter een fraudeur te laten veroordelen, geeft dat veel voldoening. Ook omdat belastingfraude ons als gemeenschap geld kost. Een fraudezaak van 17 miljoen euro die niet wordt opgelost, kost iedere Nederlander een euro. Zo simpel is het."

Privé en zakelijk
In zijn leven als FIOD-ambtenaar stuitte Joost Boersma ook regelmatig op een te innige verstrengeling van privé en zakelijk. Joost: "Het begint met opmerkingen als: 'Zet de rekening maar op naam van de zaak'. Wie kraait ernaar, wordt vaak gedacht. Toch is dat regelmatig de eerste stap. Ondernemers denken te gemakkelijk dat ze er wel tussendoor zeilen bij de Belastingdienst. En regelmatig gaat het van kwaad tot erger. Met als gevolg dat op een dag de FIOD aanbelt. Ik verzeker iedereen dat er dan weinig meer is te redden. Zaken afschuiven op je boekhouder of accountant heeft ook geen zin. Als ondernemer ben je zelf organisator en opdrachtgever, en dus verantwoordelijk."

Joost Boersma benadrukt dat hij zijn gehoor niet bang wil maken en het ook niet zijn bedoeling is met een opgeheven vingertje een belerend verhaal af te steken. "Ik wil alleen een spiegel voorhouden. Met als boodschap: je inlaten met fraude is niet zonder risico."

De workshop 'De FIOD belt aan!' op donderdag 6 september in de vergaderzaal van Hotel Gieling (Nieuwgraaf 4 in Duiven, naast McDonalds) is toegankelijk voor leden van MKB Duiven, Ondernemend Westervoort en andere ondernemers en hun introducees. Aanvang 20.00 uur. Bezoekers moeten zich vooraf aanmelden via email (info@mkbduiven.nl) of telefonisch bij voorzitter Theo de Reus (0316-280682).

Meer berichten