Herman Abbink: "Als clubs hebben we samen met de gemeente onze nek uitgestoken."
Herman Abbink: "Als clubs hebben we samen met de gemeente onze nek uitgestoken."

Jubilerend Duko kan weer jaren vooruit

Veertig jaar bestaat Duko dit jaar en de Duivense korfbalvereniging zit in een goede fase van haar bestaan. Sportpark De Nieuweling is recent opgeknapt en de twee kunstgrasvelden zijn helemaal vernieuwd.

In het weekend van 8 en 9 september wordt het jubileum gevierd en het vernieuwde sportpark, inclusief beachvelden, officieel geopend. Die opening is op zondag in aanwezigheid van wethouder Johannes Goossen. Een dag eerder, op zaterdag, herdenkt Duko dat het veertig jaar is geleden dat de vereniging werd opgericht. Er zijn clinics voor de jeugd, een schiettoernooi, een barbecue en een feestavond.

Voorzitter Herman Abbink kijkt ernaar uit. "Het is mooi dat we ons jubileum kunnen vieren in combinatie met een feestelijke opening van het vernieuwde complex. Samen met Livo (de volleybalvereniging die ook van De Nieuweling gebruikmaakt, red.) hebben we het goed voor elkaar. Als clubs hebben we daar samen met de gemeente onze nek voor uitgestoken. Ook financieel. Nu gaan we hopelijk de vruchten plukken van de investeringen. We kunnen haast niet wachten om te beginnen."

Duko bestaat dit jaar veertig jaar, maar korfbal wordt in Duiven al langer gespeeld. Vóór de oprichting ging dat onder de vlag van omni-vereniging Thuve. Veertig jaar Duko kan eenvoudig in twee perioden worden verdeeld. De eerste twintig jaar waarin werd gespeeld op natuurgras en de tweede periode van twintig jaar waarin de geneugten van kunstgras werden ervaren. Herman Abbink: "We waren destijds een van de eerste korfbalverenigingen die overstapten op kunstgras. Na twintig jaar waren de velden ook wel hard aan vervanging toe. De maten zijn nu ook aangepast aan de nieuwe regels. In plaats van twee velden van 30 bij 60 meter hebben we nu twee velden van 20 bij 40 meter. Het voordeel is dat er omheen wat meer ruimte is."

En dan zijn er nog de nieuwe beachcourts. Twee vaste beachvolleybalvelden voor Livo en twee multifunctionele velden waarop ook kan worden gekorfbald. Herman: "Beachkorfbal is in opkomst. De korfbalbond promoot het intensief, naast het bestaande veld- en zaalkorfbal. Als club staan we er nu weer goed voor met ongeveer 120 spelende leden en nog eens 50 verenigingsleden. De andere kant van het verhaal is dat het aantal korfballers langzaam terugloopt en dat wij net als veel andere sportverenigingen te maken hebben met een vrijwilligersprobleem. Daardoor bestaat het gevaar dat je de mensen die wél wat doen gaat overbelasten. Daar proberen we oog voor te hebben. Met het jubileum en de opening van het sportpark hebben we nu gelukkig ook andere dingen aan ons hoofd. Leuke dingen. Het park ziet er fantastisch uit en ondanks de problemen is Duko springlevend. Voorlopig kunnen we weer jaren vooruit."

Duko hoopt op 8 september bij het jubileum ook veel oud-leden en sympathisanten te mogen verwelkomen. Aanmelden kan via emailadres jubileum@dukoduiven.nl.

Meer berichten