Daniëlle en Henk Vuulink met hun zelfgemaakte 'Duuvese kaes'.
Daniëlle en Henk Vuulink met hun zelfgemaakte 'Duuvese kaes'.

Kaas met melk van eigen koeien

Daniëlle en Henk Vuulink van Melkveebedrijf Vuulink in Duiven beginnen een kaasmakerij. De Kaastobbe heet de winkel die aanstaande zondag 9 september wordt geopend. Van 14.00 tot 17.00 uur die dag is er een open middag voor iedereen die het boerenleven én de nieuwe kaasmakerij met eigen ogen wil aanschouwen.

Alles begint met een plan. Het plan van Daniëlle en Henk Vuulink begin dit jaar was om naast het bestaande melkveebedrijf (met 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee) een kaasmakerij te beginnen. De belangrijkste grondstof immers, melk, hebben ze in huis.

Eerst volgden ze beiden een cursus van tien weken om te kijken om het wat voor ze was. Daniëlle: "We waren allebei enthousiast. We vonden het leuk en kaas maken en verkopen biedt ons de mogelijkheid een nieuwe inkomstenstroom te creëren. Daarmee hopen we de schommelingen van de melkprijs te kunnen opvangen. Op dit moment is die prijs redelijk goed, maar we hebben ook jaren gehad dat het flink minder was. Henk en ik hebben nu beiden het gevoel dat we van een hobby een serieuze nevenactiviteit maken."

Na de cursus kaasmaken volgden ze de cursus Sociale Hygiëne en er werd verbouwd om De Kaastobbe een eigen smoel te geven. Iets later dan de bedoeling was, omdat de verbouwing uitliep, is zondag de opening. Daniëlle: "We hebben aan alle voorwaarden voldaan. Het hele kaasbereidingsproces is bekeken en we hebben de officiële erkenning binnen. Het is heel leuk om nu ook echt te beginnen."

Kazen liggen er vanaf zondag genoeg op de plank, want met de productie is het echtpaar begin dit jaar al begonnen. Dus niet alleen jonge kaas, maar ook belegen en oude kaas, komijnekazen en verschillende soorten kruidenkazen. De verzamelnaam waaronder ze verkocht gaan worden is 'Duuvese kaes'. Daniëlle Vuulink heeft goede hoop dat mensen er straks een stukje voor om willen rijden (langs De Kaastobbe) om kaas in te slaan. "Het is een trend dat steeds meer mensen willen weten wat ze eten en niet zomaar iets uit het schap pakken in de supermarkt. Wat wij hier maken is een mooi en eerlijk product met melk van onze eigen koeien."

Dat het wat onrustiger gaat worden aan de Kosterstraat neemt ze op de koop toe. "Het boerenbedrijf gaat zeven dagen in de week door, 365 dagen per jaar. Dat weten we en daar doen we niet moeilijk over. Dit leven heeft zeker ook z'n mooie kanten en met de kaasmakerij komt er weer iets nieuws bij."

De open middag bij Melkveebedrijf Vuulink en Kaasmakerij De Kaastobbe aan de Kosterstraat 11 in Duiven (Duivense Broek) is op zondag 9 september van 14.00 tot 17.00 uur. De stal is open en het melken met robots kan worden bekeken. Uiteraard is ook de nieuwe kaasmakerij geopend. Kazen kunnen worden geproefd met een wijntje of biertje erbij. Daniëlle: "We maken er een gezellige middag van. Iedereen is welkom."

Meer berichten