Liv met haar diabetesknuffel Glucky en moeder Bianca Goorsenberg.
Liv met haar diabetesknuffel Glucky en moeder Bianca Goorsenberg.

Diabetes heb je 24 uur per dag

In de week van 29 oktober t/m 3 november is de jaarlijkse collecte voor het diabetesfonds. Collectanten zijn er in Duiven nog lang niet genoeg en coördinator Bianca Goorsenberg-Van den Berg hoopt dan ook dat zich nog mensen melden. Haar dochter Liv van acht jaar heeft diabetes.

Bianca is trots op Liv: "Ze houdt zich fantastisch. Soms een baaldag, meer niet. Toch is het intensief. Voor haar, voor mij, voor mijn man en voor onze zoon. Diabetes is een chronische ziekte. Je hebt het 24 uur per dag en je komt er vrijwel zeker niet meer vanaf."

Het begon bij Liv met een ontsteking, nu ongeveer anderhalf jaar geleden. De diagnose liet geen ruimte voor twijfel: diabetes type 1. (Type 2 bestaat ook. Deze vorm wordt ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd). Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of bijna geen insuline aan en moet daar dus bij worden geholpen. Dat gebeurt door insuline in te spuiten.

Bianca Goorsenberg: "Mensen denken vaak dat diabetes komt door het eten van teveel suiker. Dat is niet zo. Het is gewoon een foutje in het afweersysteem van het lichaam. Een foutje dat alleen met het spuiten van insuline kan worden hersteld. De hoop van iedereen die de ziekte heeft is gericht op onderzoeken naar de mogelijkheden om de kapotte insuline-producerende cellen te repareren of te vervangen. Zover is het helaas nog niet."

Na een jaar lang insuline te hebben gespoten, heeft Liv nu een pompje dat de insuline toedient. Vooraf moet ze wel steeds een glucosetest doen. De hoeveelheid insuline hangt af van de waarden die uit de test komen en de hoeveelheid koolhydraten die Liv met eten verwacht tot zich te gaan nemen. Het is belangrijk de glucosewaarden stabiel te houden, maar dat is lastig.

Hopen op doorbraak
Bianca: "Het luistert nauw. Je kunt het nooit op z'n beloop laten. Te vaak te hoog of te laag zitten heeft gevolgen voor je lichaam."
Vorig jaar meldde Bianca zich aan bij het Diabetesfonds om te collecteren. Omdat degene die de collecte in Duiven regelde is verhuisd, heeft Bianca de coördinatie overgenomen. Geen collecte is voor haar geen optie. "Alle beetjes helpen. Ik hoop echt dat mensen zich aanmelden. Al neemt iemand maar één straat voor zijn rekening."
Hoe het verder gaat met Liv is afwachten. Bianca: "Je hoopt op een doorbraak, maar het kan maar zo zijn dat Liv er haar leven lang mee om zal moeten gaan. Het is gewoon dikke pech hebben."

Wie wil collecteren voor het Diabetesfonds kan zich opgeven via de site van het fonds (www.diabetesfonds.nl) of rechtstreeks bij Bianca Goorsenberg, email rbgoorsenberg@gmail.com.

Meer berichten