Koop Moraal en Daniël Moraal achter het fornuis. Maandag binden ze bij De Groene Schuur in Groessen de strijd aan met vier andere opa/kleinkind-koppels (foto René Nijhuis Fotografie).
Koop Moraal en Daniël Moraal achter het fornuis. Maandag binden ze bij De Groene Schuur in Groessen de strijd aan met vier andere opa/kleinkind-koppels (foto René Nijhuis Fotografie).

Opa kookt met kleinzoon Daniël

Een kookwedstrijd voor grootouders met hun kleinkinderen om streekproducten te promoten. Een idee van José Vleeming van Liemers Kookfestijn, dat onderdeel is van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap (KKLL). Daniël Moraal (14) uit Duiven vormt een koppel met zijn opa Koop Moraal (66).

De moeder van Daniël en schoondochter van Koop kwam met de suggestie: is die kookwedstrijd niet iets voor jullie? Beiden vonden het direct een goed plan. Koop Moraal: "Koken met je kleinzoon, leuk toch! We hebben ons gelijk opgegeven."

Op maandag 8 oktober vanaf 15.30 uur gaan ze bij De Groene Schuur in Groessen de strijd aan met vier andere opa/kleinkind-koppels. Na een gedegen voorbereiding, want er zijn al heel wat uurtjes in gaan zitten. De deelnemers hebben excursies gehad naar verschillende voedselbedrijven in de Liemers. Ook zijn ze gekoppeld aan een professionele kok, die ze de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Koop: "Daniël en ik zitten bij Pascal Scholten van De Minnarij in Zevenaar."

Koop Moraal benadrukt dat hij een 'amateur' is, maar wel iemand die koken leuk vindt. Voor Daniël geldt min of meer hetzelfde. Koop: "Daniël bakt wel eens een taart of hij helpt zijn moeder in de keuken. Maar dat is het wel. Zelf ben ik iemand die er lol in heeft af en toe achter het fornuis te staan. Met als jaarlijks hoogtepunt het kerstdiner. Daar leef ik me op uit, al haal ik sommige recepten gewoon van internet. Het is leuk nu contact te hebben met Pascal. Van hem worden Daniël en ik echt wijzer."

Aan het Liemers Kookfestijn doen vijf koppels mee. De jury wordt gevormd door de topkoks Tom Lamers en Martijn Huntink en oud-burgemeester van Duiven Henk Zomerdijk. De winnaar wordt direct na afloop bekendgemaakt. De huldiging van het winnende koppel is op 16 oktober tijdens de slotmanifestatie van het project KKLL bij Intratuin in Duiven. Daar is die dag ook een voedselmarkt met regionale producten.

Koop en Daniël Moraal hebben op 8 oktober anderhalf uur om een kant-en-klaar hoofdgerecht op tafel te zetten. Halverwege is een korte break, waarin Pascal Scholten aanwijzingen mag geven. Opa en kleinzoon hebben hun keuze voor een gerecht bepaald, maar weidden daarover niet uit. Koop: "Dat is natuurlijk nog zwaar geheim. Zeker is dat we veel streekproducten gaan gebruiken. Na alle excursies en informatie die we hebben gehad is ons wel duidelijk dat de Liemers op dat gebied veel heeft te bieden."

Meer berichten