De Duivenaren die betrokken zijn bij de vriendschapsband met Gemünden. Een deel verblijft van vrijdag tot zondag in de Duitse plaats. Staand derde van rechts Nico Schoenmakers.
De Duivenaren die betrokken zijn bij de vriendschapsband met Gemünden. Een deel verblijft van vrijdag tot zondag in de Duitse plaats. Staand derde van rechts Nico Schoenmakers.

Nieuwe voorzitter Jumelage

Komend weekend bezoekt een Duivense delegatie de Duitse partnergemeente Gemünden am Main. Het is de eerste ontmoeting sinds de viering van het 30-jarig bestaan van de vriendschapsband in juni. De Duivense delegatie staat onder leiding van een nieuwe voorzitter: Nico Schoenmakers.

Op het jubileum wordt met plezier teruggekeken. Het Jumelagecomité onder voorzitterschap van Mat Gijsbers maakte er een echte happening van. We zijn inmiddels een paar maanden verder en Mat Gijsbers is opgevolgd door Nico Schoenmakers, beleidsmedewerker bij de gemeente. Nico Schoenmakers was als bestuurslid en schaker al aanwezig bij de viering van het eerste lustrum in 1993. Nico: "Mijn vrouw en ik boden drie inwoners van Gemünden onderdak. Ik zal nooit vergeten dat we bij het ontbijt jam op tafel hadden staan. Ze vochten er bijna om. De jaren daarna zorgden we er altijd voor genoeg jam in huis te hebben."

Het woord jumelage (Frans voor 'vriendschap') wordt internationaal gebruikt om verbanden tussen steden of gemeenten in verschillende Europese landen aan te geven.

'Plannen genoeg!'
Aan het verdrag tussen Duiven en Gemünden is dertig jaar lang op diverse wijze invulling gegeven. Nico Schoenmakers: "Op het gebied van muziek, sport, kerk en natuur en milieu zijn er robuuste uitwisselingen. De komende jaren willen we als comité proberen te verbreden. Denk aan uitwisselingen op het gebied van onderwijs en jeugd. We gaan ook kijken of we iets kunnen met Connect to Share. Een stichting die de leefomstandigheden wereldwijd duurzaam wil verbeteren door mensen met elkaar te verbinden. En het thema economie heeft onze aandacht. Plannen genoeg!"

Mensen die mede invulling willen geven aan de vriendschapsband kunnen contact opnemen met secretaris Susan Driessen van het Jumelage-comité: susanedwin@chello.nl.

Op de foto, staand vlnr: Wim Vilters, René Beunk, Rik de Lange, Peter Koopmans, Daniëlle Vuulink, Ben van den Anker, Chris Papjes, Herman Oude Nijhuis, Nico Schoenmakers, Annie Bodde en Susan Driessen. Onderste rij vlnr: Juri van Haveren, Sem van der Voet, Maria Koopmans, Henk Vuulink, Paul Kampes en Guus Daams.

Meer berichten