Leerlingen van Symbion overhandigden de cheque aan Hans Vos (met rode jas), ambassadeur van Villa Joep.
Leerlingen van Symbion overhandigden de cheque aan Hans Vos (met rode jas), ambassadeur van Villa Joep.

Cheque van Symbion voor Villa Joep

Met de overhandiging van een cheque van ruim 2500 euro aan Villa Joep heeft de Liemerse praktijkschool Symbion het antipestproject 'pestember' afgesloten. De leerlingen hebben zich de hele maand september op allerlei manieren beziggehouden met pesten. Symbion is gevestigd in Didam. Villa Joep zamelt geld in voor onderzoek naar neuroblastoom, een zeldzame vorm van kinderkanker.

Symbion koos ervoor om de landelijke Week Tegen Pesten uit te breiden tot een hele maand om het onderwerp beter bij de leerlingen te laten beklijven. In de lessen werd ingehaakt op het thema, waarbij de docenten grif gebruikmaakten van speciale lesbrieven en een digitale bibliotheek. Een aantal lesbrieven hadden medewerkers zelf geschreven.

Bewustwording
Bewustwording van het eigen gedrag, de gevolgen voor het slachtoffer en het tegengaan van pesten stonden voorop. Tijdens de crealessen werden posters en fotocollages gemaakt en tijdens de kooklessen werden appelflappen gebakken met als motto 'doe eens iets voor een ander'. Ook hebben de leerlingen YouTube-filmpjes opgenomen met zichzelf als acteurs en actrices (zoek via 'Symbion' en 'pestember').

Het project begon met de voorstelling 'Klappen voor Bart' van theatermaker Bart Melief, die vroeger zelf gepest is. Daarnaast werd samengewerkt met FC de Rebellen, een initiatief van oud-profvoetballers. Martijn Meerdink (De Graafschap, AZ Alkmaar en FC Groningen) en Marcel Meeuwis (onder andere VVV en Roda JC) vertelden de leerlingen dat pesten ook in de voetballerij voorkomt en dat scheldwoorden met het woord kanker erin, niet ongebruikelijk op voetbaltribunes, erg pijnlijk zijn voor mensen die ervaring met deze ziekte hebben, omdat ze zelf of mensen in hun omgeving kanker hebben gehad.

Sponsorloop
Die boodschap sloot goed aan op het goede doel van 'pestember', namelijk Stichting Villa Joep die geld inzamelt voor onderzoek naar neuroblastoom. Daarvoor werd op een sponsorloop gehouden, waaraan alle eerste-, tweede- en derdeklassers meededen en waarvoor ze ook allemaal sponsors hadden gezocht. Dat leverde het mooie bedrag van 2547 euro op.

Teamcoördinator Peter Breedveld, die de projectmaand samen met Carin Witjes organiseerde, is trots op het resultaat: "Vooral vanwege de manier waarop onze leerlingen er samen de schouders onder hebben gezet. Daar zijn we echt trots op."

Volgens Peter Breedveld komt pesten op iedere middelbare school voor en dus ook op Symbion. "Ik denk wel dat we er minder last van hebben, omdat we een kleine school zijn met kleine klassen. Bovendien hebben leerlingen dagelijks contact met hun mentor en regelmatig een-op-eengesprekken. Dan worden problemen sneller gesignaleerd. Ik hoop dat het project onze leerlingen aan het denken heeft gezet."

Meer berichten