DKC in bijna voltallige bezetting.
DKC in bijna voltallige bezetting.

DKC: een kleine maar fijne club

Waar staan de letters DKC voor? Weinigen die het zullen weten, want de Duivense Koersbalclub is met vijftien leden maar een kleine vereniging. Maar de club bestaat op 27 oktober al wel veertig jaar. Tot voor drie jaar was het trouwens de Duivense Kegelclub. Voor de letters maakte dat niet uit: DKC.

Koersbal is de indoorvariant van de traditionele Engelse sport bowls. Een precisiesport met afgeplatte ballen, waarvan het gewicht iets uit het midden ligt. Daardoor kunnen ze met een curve worden gegooid richting de 'jack', de kleine bal die dezelfde functie heeft als het 'butje' bij het meer bekende jeu de boules.

De bedoeling bij beide sporten is de ballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te krijgen. Bij koersbal wordt voornamelijk één-tegen-één of twee-tegen-twee gespeeld. Iedere deelnemer heeft vier ballen tot zijn beschikking.

"Een leuk spel", zegt Bert Peters (66). Hij is bijna vanaf de oprichting veertig jaar geleden lid en al meer dan dertig jaar voorzitter. Van wat lange tijd een kegelclub was dus. Bert Peters: "Vóór De Ogtent een paar jaar werd geopend, hadden we in Duiven het CCOG, Cultureel Centrum Onderling Genoegen. Dat centrum is in 1976 geopend en er lagen kegelbanen in. In 1978 is daarom DKC opgericht. Hans Willemsen van de Eltingerhof was destijds de initiatiefnemer. Met vrienden en buren is hij gaan kegelen. Ongeveer een halfjaar na de oprichting ben ik er ook bijgekomen."

De sluiting en sloop van het CCOG noopte DKC tot het maken van keuzes. In De Ogtent kwamen geen kegelbanen meer (Bert Peters: "Daar hadden we begrip voor, kegelen is commercieel nauwelijks interessant") en dat betekende dat DKC voortaan zou moeten uitwijken naar Zevenaar of Doesburg. Besloten werd dat niet te doen. Bert: "In plaats daarvan hebben we het roer een beetje omgegooid: koersbal in plaats van kegelen. Veel leden waren ook al wat ouder en dan is koersbal makkelijker. Vooral omdat de bal lichter is. Zo hebben we de club bij elkaar kunnen houden. Een kleine maar fijne, gezellige club."

Er wordt nu iedere week op donderdagavond van 20.00 tot 23.00 uur gespeeld in het gebouw van De WijKern (voorheen Senior Club) aan het Eilandplein in Duiven. Op sommige (middag)uren wordt de baan van 8 bij 2 meter ook door andere koersballers gebruikt.

De leden van DKC en hun partners vieren het 40-jarig bestaan in het weekend van 28 en 29 oktober met een gezamenlijk uitstapje. Waarheen de reis gaat, weten op dit moment nog alleen de bestuursleden.

DKC kan met nog enkele leden groeien. Kennismaken met de club en de sport? Mail dan naar info@dkcduiven.nl.

Op de foto op de achterste rij vlnr: Tonnie van Huet, Thea Ebbers, Richard van Bronswijk, Riet Senhorst, Willem Budel, Wil Engel, Jan van de Looi en Bert Peters. Voorste rij vlnr: Trees Budel, Thea Holland, Jacques Ebbers en Johan van Huet. Op de foto ontbreken: Willy Willemsen, Frieda Daanen en Marty Siep.

Meer berichten