Natasja Smits en Dirk Loeffen van Care4Animals met de gewonde kat.
Natasja Smits en Dirk Loeffen van Care4Animals met de gewonde kat.

Wie mishandelde kat Tommy?

Natasja Smits is verbolgen. Sterker nog, ze is ontzettend kwaad. Tommy, een van haar vijf katten, is vorige week op een vreselijke manier met een mes is bewerkt. Omdat het volgens haar niet de eerste keer is dat een kat in Duiven-Noord is mishandeld, hoopt ze de dader op het spoor te komen.

Voor dierenarts Ellen van Kogelenberg van Care4Animals was het snel duidelijk vrijdag: hier is geen sprake van een ongelukje. De buik van Tommy is met een mes moedwillig opengesneden. Natasja: "De eerste gedachte was ook om Tommy te laten inslapen, maar uiteindelijk heeft hij een roesje gekregen. Bij nader onderzoek bleek toen dat zijn organen niet zijn geraakt. Je kunt zeggen dat zijn dikke vetlaag Tommy heeft gered. Inmiddels gaat het gelukkig weer aardig goed met hem."

Niet thuis
Op donderdagochtend vorige week vertrouwde Natasja Smits het niet. Tommy was niet thuis gekomen, terwijl hij normaal gesproken nooit zo lang van huis is. Natasja ging de straat op om haar kat te zoeken, maar dat leverde niets op. Totdat Tommy op vrijdagavond ineens als een dood vogeltje bij de achterdeur zat. Natasja: "Helemaal in elkaar gedoken en met vieze poten. Toen ik hem oppakte bleek zijn hele buik open te liggen. Ik ben gelijk naar de dierenarts gegaan en daar bleek het dus niet om een ongelukje te gaan."

Van de dierenarts kreeg Natasja Smits te horen dat het de tweede keer in korte tijd was dat daar een mishandelde kat binnen was gebracht. De eerste kat overleefde de aanslag niet. Zo rees bij haar het vermoeden dat er iemand rondloopt die een hekel heeft aan katten en daar op een niet zo frisse manier uiting aan geeft. Natasja: "Zeg maar gerust een psychopaat. Wie mishandelt er nu een kat?"

Aangifte
Een jaar of tien geleden maakte de Duivense een vergelijkbaar geval mee. Ook toen werd een kat van haar mishandeld. Omdat aangifte bij de politie weinig uithaalde ('Ik had de indruk dat er niets mee werd gedaan') twijfelde ze of ze melding moest maken van de mishandeling van Tommy en er de publiciteit mee moest zoeken. Dat ze dat nu toch doet, heeft te maken met het slechte gevoel dat het haar geeft. "Ik sluit niet uit dat deze gek meer kattenslachtoffers heeft gemaakt of gaat maken. Daarom hoop ik dat we hem op het spoor kunnen komen. Laat mensen het alsjeblieft melden als ze iets hebben gezien of meer weten."

Gevallen van dierenmishandeling kunnen worden gemeld bij het Meldpunt Dierenmishandeling op internet. Voor specifieke informatie over de mishandeling van Tommy kan contact met de redactie van deze krant worden opgenomen.

Meer berichten