Irma (links) en Brigitte Derksen samen met hun vader voor de winkel aan de Pastoriestraat.
Irma (links) en Brigitte Derksen samen met hun vader voor de winkel aan de Pastoriestraat.

De dames van Derksen Schoenmode

Derksen Schoenmode aan de Pastoriestraat in Duiven bestaat deze maand 90 jaar. Een familiebedrijf dat de laatste pakweg twintig jaar wordt aangestuurd door de derde generatie: de zussen Irma (52) en Brigitte (47). De 'dames Derksen' weten wat ze willen.

1928 houden ze aan als oprichtingsjaar, maar zeker is dat de van oorsprong Groessense familie Derksen zich ook al vóór die tijd bezighield met schoenen. Irma: "In een schoenmakersvakblad uit 1893 wordt onze overgrootvader al genoemd in verband met schoenen. Hij had een boerenbedrijf, maar repareerde ook schoenen. Officieel echter is het 1928. Onze opa is toen een schoenmakerswinkeltje begonnen in Groessen, in een opkamertje van zijn huis aan de Dorpstraat. Onze nu 85-jarige vader, die hem heeft opgevolgd en van wie wij de zaak later hebben overgenomen, woont daar nog steeds."

Genoeg over het verleden, want Derksen Schoenmode is een moderne en zeker geen gedateerde zaak. De energieke zussen hebben er nadrukkelijk hun eigen stempel op gedrukt sinds ze in de negentiger jaren in de zaak kwamen. De verhuizing in 2013 naar een nieuwbouwpand in de Pastoriestraat was een belangrijke stap, maar zo zijn er meer. De keuze bijvoorbeeld om de nadruk te leggen op comfort en service en zich te specialiseren in kinderschoenen. Irma: "Dat laatste heeft onze vader eigenlijk al gedaan in de tijd dat Duiven groeikern was en er veel jonge gezinnen naar het dorp kwamen. Wij hebben dat uitgebouwd. Je mag wel zeggen dat we op het gebied van kinderschoenen inmiddels een regiofunctie hebben. Comfort en service zijn wel echt gerichte keuzes van Brigitte en mij. Ook een beetje gedwongen. Op prijs kun je het in dit internettijdperk niet winnen. Dus moet je je kracht op andere terreinen laten zien."

Brigitte Derksen: "Naast assortiment zetten we ook in op sfeer en beleving. Het moet voor mensen een feestje zijn om hier schoenen te kopen. En voor ons eigenlijk ook. Het is wel werk, maar als je er zoveel tijd insteekt als wij, moet het ook leuk zijn. Uiteindelijk is het van klanten ook een kwestie van gunnen. Dan heb ik het vooral over onze vaste klanten. Een voorbeeld. Pas kwam een jonge vrouw uit het dorp hier trouwschoenen kopen. Diezelfde vrouw kwam als klein meisje al met haar ouders hier voor kinderschoenen. Daar kan ik helemaal blij van worden."

De dames rooien het samen, aangevuld met vier parttimers die allemaal al lang in dienst zijn. De inkoop doen ze altijd samen, maar verder zijn de taken enigszins verdeeld. Irma de dagelijkse gang van zaken en de aankleding van de winkel, Brigitte de administratie en financiën. Interessante vraag: staat de vierde generatie al te trappelen? Irma: "Niet bij mij. Mijn jongens zijn 23 en 25, die hebben andere keuzes gemaakt." Brigitte: "Mijn kinderen zijn pas 13 en 15, het zou dus kunnen. Maar het is zeker geen moeten, ze moeten doen wat ze leuk vinden. Eerst maar eens met Irma samen 100 jaar Derksen Schoenmode halen."

Meer berichten