Fietsen voor een hiv- en aidsvrije wereld

Rob Zweden, adviseur MKB bij Grip Accountants en Adviseurs in Duiven, verblijft dezer dagen in Zuid-Afrika. Daar doet hij mee aan een fietstour voor Orange Babies. Een Nederlandse stichting die zich inzet voor een hiv- en aidsvrije wereld.

Petra Uylen van Grip reisde twee jaar geleden al eens voor een goed doel door Zuid-Afrika en stak bij terugkomst collega's aan met enthousiaste verhalen. Toen begin mei de vraag kwam welke medewerker van het accountantskantoor dit jaar de uitdaging aandurfde, staken meerdere collega's hun vinger op. Loting bepaalde dat Rob Zweden (31) uit Beek de fietstrip zou gaan maken.

Rob liet er geen gras over groeien. Hij kocht een racefiets en ging in training. Rob: "Ik moest wel. Ik was destijds vrijwel ongetraind en tijdens de tour voor Orange Babies fietsen we acht dagen achtereen ongeveer 80 kilometer per dag. Ik heb best hard getraind en nu is zo'n afstand geen punt meer. Ik ben er klaar voor. Nog een voordeel: sinds mei ben ik twaalf kilo afgevallen."

Rob Zweden haast zich vervolgens te zeggen dat het niet om hem gaat. Hij fietst om zo veel mogelijk geld voor Orange Babies bijeen te brengen. Bij vertrek afgelopen vrijdag stond de teller op 5100 euro. Rob: "Als Grip doen we mee aan dit project om invulling te geven aan maatschappelijk veerantwoord ondernemen. Mijn werkgever heeft 2500 gestort en neemt alle reis- en verblijfkosten voor zijn rekening. Het bedrag is inmiddels verdubbeld en daarmee heb ik mijn streefbedrag van 5000 euro voor Orange Babies gehaald. Geld overmaken kan trouwens nog steeds via de site van Orange Babies." (www.actievoororangebabies.nl).

Doelen van de organisatie zijn het voorkomen dat zwangere vrouwen het hiv-virus doorgeven aan hun baby en het helpen van mensen die slachtoffer zijn van hiv en aids. Voor relatief weinig geld is al veel mogelijk. Voor 5 euro kan een kind een week lang twee gezonde maaltijden per dag krijgen ter ondersteuning van medicatie. Voor 25 euro kan een kind een kwartaal naar school en voor 100 euro kan een kind hiv-vrij geboren worden.

Rob Zweden: "Gezondheid is alles en het is mooi om iets te kunnen betekenen voor anderen die wat dat betreft minder geluk hebben gehad. De fietstour gaat langs projecten van Orange Babies in Zuid-Afrika. De bedoeling is ook dat we ter plekke de handen uit de mouwen steken. We reizen met een groep van zestien personen. Ik heb de anderen vooraf twee keer ontmoet tijdens kennismakingsbijeenkomsten. Verder kennen we elkaar niet, maar dat zal geen probleem zijn. We gaan er iets moois van maken."

Als Rob Zweden begin november terug is, kan hij zich opmaken voor een volgend hoogtepunt. "Mijn vrouw is zwanger van onze tweede. Eind december is het zover. Dit tripje paste nog net."

Meer berichten