Geert Smits van de Groessense carnavalsvereniging De Deurdreiers: "Mensen erbij betrekken, aandacht geven, vernieuwen, er bovenop zitten, dat zijn wel dingen waar ik al die jaren aan heb gewerkt."
Geert Smits van de Groessense carnavalsvereniging De Deurdreiers: "Mensen erbij betrekken, aandacht geven, vernieuwen, er bovenop zitten, dat zijn wel dingen waar ik al die jaren aan heb gewerkt."

Na zestien jaar voorzitter af

Hij is gestopt als voorzitter van de Groessense carnavalsvereniging De Deurdreiers. Geert Smits vindt het na zestien jaar mooi geweest en geef hem eens ongelijk. Even wat rustiger aan doen. Geert Smits: "Nou, of dat gaat lukken is de vraag. Ik ben nu penningmeester, weet je."

Een afscheid, maar dus ook weer niet. Geert Smits is eigenlijk gewoon van de ene bestuurdersstoel naar de andere geschoven. Bovendien blijft hij lid van verschillende commissies van De Deurdreiers. Dat roept de vraag op waaróm hij geen voorzitter meer wil zijn. Geert: "Omdat er toch een keer een ander moet komen. Als je blijft zitten, weet je zeker dat er niemand komt. Vicevoorzitter Kristy Leenders neemt de voorzittersrol nu tijdelijk over, maar we gaan actief op zoek naar een opvolger. De Deurdreiers heeft 900 leden, dan moet er toch één zijn die er tijd in wil steken."

Geert Smits (65) kent De Deurdreiers na al die jaren van binnen en van buiten. Terwijl hij van huis uit (Geert werd geboren op een boerderij langs het spoor in Groessen) geen echte carnavalsvierder is. Pas toen zijn zoon Prins Carnaval werd op school, maakte hij kennis met het feest. Vanaf dat moment ging het snel. Korte tijd later was hij zelf prins bij De Deurdreiers. "Het jaar 1999-2000. Ik heb er mooie herinneringen aan. Twee jaar later kwam ik in de jubileumcommissie en daarna ben ik gevraagd voorzitter te worden."

Zestien jaar onder het bewind van Geert Smits heeft De Deurdreiers geen windeieren gelegd. Het gaat goed. Veel leden, veel vrijwilligers (Geert: 'Zeker zestig") en financieel zit de vereniging in rustig vaarwater. Maar het allerbelangrijkste vindt de scheidend voorzitter dat er sprake is van een eenheid. "Dat durf ik wel te zeggen, ja. Je hebt elkaar ook altijd weer nodig, alleen kun je maar heel weinig. In Groessen beseffen de mensen dat."

Zijn eigen bijdrage aan dat proces bagatelliseert Geert Smits, maar dat hij er in heeft geïnvesteerd is zeker. "Mensen erbij betrekken, aandacht geven, vernieuwen, er bovenop zitten, dat zijn wel dingen waar ik aan heb gewerkt. Het is natuurlijk ook dankbaar als je ziet dat het effect sorteert. Samen vormen we De Deurdreiers. Ik denk dat niemand bij deze vereniging ooit het gevoel heeft dat hij of zij ergens alleen voor staat."

Zaterdag 10 november begint het carnavalsseizoen met het traditionele Prinsenbal. Geert Smits weet uiteraard wie de nieuwe prins wordt. Ook in die commissie heeft hij zitting. "Het vinden van een prins is nooit lastig geweest. We inventariseren samen en maken een lijstje met namen. Degene die bovenaan staat benaderen we en vrijwel altijd wil die persoon het doen. Ook weer geregeld. Zo gaat dat bij De Deurdreiers."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden