De jeugd geniet op de Gaba-ijsbaan in het centrum van Duiven (archieffoto).
De jeugd geniet op de Gaba-ijsbaan in het centrum van Duiven (archieffoto).

IJsbaan Duiven voor dertiende jaar op rij

Nog ruim drie weken voor op vrijdagavond 7 december de deuren van de tijdelijke GABA-ijsbaan in Duiven opengaan. Een hoogtepunt dit jaar moet worden het IJSTIJD! Festival op donderdag 3 januari.

'Best trots', is voorzitter Rob Vissers van de Stichting Winterevenementen Duiven op het feit dat de ijsbaan in Duiven behoort tot de tien banen in Nederland die het IJSTIJD! Festival toegewezen hebben gekregen. Het doel van het festival is om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Er zijn op 3 januari demonstraties en optredens, er is muziek en natuurlijk kan er worden geschaatst. Het IJSTIJD! Festival is een initiatief van de schaatsbond KNSB om, in een tijd dat natuurijs zeldzaam is, kinderen en jongeren enthousiast te maken voor de oer-Hollandse sport schaatsen.

Voor Rob Vissers is feestje dat de KNSB in Duiven organiseert een leuk extraatje in een maand dat schaatsen het ritme van veel inwoners bepaalt. Voor het dertiende achtereenvolgende jaar is de baan gehuurd. Dat mag bijzonder worden genoemd, want organisaties in Arnhem en Zevenaar krijgen vergelijkbare projecten dit jaar financieel niet rond. Rob Vissers is er niet rouwig om: "Misschien kunnen we daar voordeel uit halen. We hebben de enige baan deze winter in de regio."

De baan zelf is dezelfde als de afgelopen jaren. Ook de activiteiten zijn vergelijkbaar. Met bijvoorbeeld iedere vrijdagavond 'Disco on ice'. Uiteraard wordt ook de curlingcompetitie weer gehouden. Mogelijk dat voor het eerst het maximale aantal van 135 deelnemende teams wordt gehaald. Voor de tweede keer dit jaar ook een 'Silvester Party' op oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht. Een probeersel dat bij de overgang van 2017 naar 2018 met 95 bezoekers redelijk aansloeg. Het maximumaantal bezoekers is bepaald op 135.

Om de zaken dagelijks in goede banen te leiden is oud-wethouder Henk Nijland aangesteld als evenementmanager. De organisatie zoekt nog naar een tweede man of vrouw, zodat de twee managers de werkzaamheden en het toezicht kunnen afwisselen.

De ijsbaan was rond 2004 een initiatief van Rotary Duiven. Collega-serviceclub Lionsclub Duiven haakte kort daarna aan, waarna het project een vlucht nam. Sinds enkele jaren is de organisatie ondergebracht in de Stichting Winterevenementen Duiven. Minstens twee dingen zijn in de loop der jaren niet veranderd. De ijsbaan is een project dat wordt georganiseerd en draaiend wordt gehouden door vrijwilligers, en er is een koppeling met een goede doelenactie. Meer concreet: alle minimagezinnen in de Liemers (zo'n 400) kunnen ieder jaar een gevarieerd kerstpakket van de stichting tegemoet zien. De pakketten worden betaald uit de opbrengst van de kaartverkoop, de verkopen in het horecadeel van de baan en sponsorbijdragen.

De GABA-ijsbaan wordt geopend op vrijdagavond 7 december met een lasershow en een dansdemonstratie op het ijs. Meer informatie op: www.ijsbaanduiven.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden