Toos Huijsmans op 28 november, de dag dat ze honderd werd, in de restaurantruimte van Thuvine waar haar verjaardag werd gevierd.
Toos Huijsmans op 28 november, de dag dat ze honderd werd, in de restaurantruimte van Thuvine waar haar verjaardag werd gevierd.

'Bijdehante tante' Toos Huijsmans honderd jaar

Toos Huijsmans vierde vorige week in Thuvine in Duiven jaar honderdste verjaardag. In kleine kring werd een feestje gebouwd, met als gast ook burgemeester Rik de Lange.

"Nu ben ik het echt, honderd", stamelde Toos Huijsmans te midden van gasten en verzorgenden. Een volle eeuw is aan de geboren Scheveningse voorbijgetrokken en daarin heeft ze haar eigen leven vormgegeven. Getrouwd is Toos Huijsmans nooit en ze heeft geen kinderen. Veel stond in het teken van haar carrière. Ze bereikte haar pensioen als directrice van verpleeghuis Regina Pacis in Arnhem.

De laatste jaren wordt ze verzorgd door Thea Visser uit Zevenaar, zelf ook al 71. Thea: "Toos heeft nog een zus van 92, maar verder nauwelijks familie. Via via ben ik haar maatje, contactpersoon en mantelzorger geworden. Ik bezoek haar twee of drie keer in de week en altijd is ze me dankbaar. Soms zet ik haar in een rolstoel en gaan we een blokje om. Verder slaapt ze veel. Voor een honderdjarige is haar gezondheid redelijk goed. Ze wordt wat vergeetachtig, maar mag het?"

Hoe zou ze haar maatje omschrijven? Thea: "Je merkt aan alles dat Toos altijd een bijdehante tante is geweest. Het is mooi dat ze zo oud is geworden. Naar deze dag heeft ze de laatste weken toegeleefd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden