Een glunderende Rodin Oesterholt met een ingelijste foto van zichzelf: Speler van het Jaar bij De Graafschap. Foto: Roel Kleinpenning.
Een glunderende Rodin Oesterholt met een ingelijste foto van zichzelf: Speler van het Jaar bij De Graafschap. Foto: Roel Kleinpenning.

Rodin(12): de Messi van Loo

Zelfs als je geen verstand hebt van voetballen, zie je het direct: die kleine kan voetballen. 'Die kleine' in dit geval is Rodin Oesterholt, speler van het onder 13-team van De Graafschap. De 12-jarige jongen uit Loo is in zijn categorie 'Speler van het Jaar' geworden bij de Doetinchemse profclub.

Lionel Messi is Rodin's favoriete speler en Barcelona zijn favoriete club. Hij droomt ervan daar nog eens te spelen. Dromen mag, zeker als je 12 bent, maar de kans dat het ooit zover komt is klein. Dat weet ook Göran Oesterholt, Rodin's vader. "Hij heeft talent en we geven hem de ruimte dat talent te ontwikkelen. Dan zien we wel waar het toe leidt. Pushen doen we hem niet. Het mooie is dat hij plezier heeft in wat hij doet en dat hij zich tegelijkertijd als persoon ontwikkelt."

Rodin Oesterholt maakt lange dagen. Hij staat in de regel om half zeven op. Na een ontbijt fietst hij naar het station in Duiven en pakt de trein naar Doetinchem. Van het station daar fietst hij naar het Rietveld Lyceum voor zijn schooldag als eerstejaars in het voortgezet onderwijs. Als de lessen zijn afgelopen, zet hij op zijn fietsje koers naar De Bezelhorst voor de training bij De Graafschap. Rond zeven uur 's avonds is hij pas weer thuis. Göran Oesterholt: "Een lange dag voor zo'n jongen, maar klagen doet hij nooit. Het mooie is dat voetballen hem niet alleen energie kost, maar ook energie geeft."

Rodin Oesterholt begon al heel jong met voetballen bij SV Loo en zijn talent werd snel gesignaleerd. Techniek, handelingssnelheid, inzicht, inzet, Rodin heeft het allemaal. Daarnaast is hij, naar vaders zeggen, enorm leergierig. In 2014 werd hij uitgenodigd voor trainingssessies in Doetinchem. Net als zijn tweelingbroer Timber. Göran: "Rodin kon in de jeugdopleiding komen, Timber niet."

Sinds 2015 zit Rodin in de opleiding van De Graafschap, waar hij wekelijks laat zien tot de beteren te behoren. Een hoogtepunt in zijn nog korte carrière is het winnen van de 'Speler van het Jaar'-verkiezing. Opvallend is dat de 12-jarige Rodin de prijs wint in een categorie waar ook 13- en 14-jarigen voor in aanmerking komen. Göran Oesterholt: "Het gaat goed en ze zijn heel tevreden over hem bij De Graafschap. Dat snap ik wel. Rodin is een rustige, bijna introverte jongen. Maar wel eentje die hard werkt en altijd bezig is met beter worden. Nummer tien is zijn favoriete positie. Net als Messi. Zo voetbalt hij op zijn niveau ook. Met van die lepe steekpassjes."

Van wie heeft de Messi van Loo het voetbaltalent eigenlijk? Göran: "Mijn vrouw Nicole en ik zijn wel sportief, maar we hebben beiden nooit topsport bedreven. Zelfs nooit gevoetbald. Er is wel een andere overeenkomst. Rodin is een linkspoot, net als ik."

Meer berichten