Eind 2019 rijden de eerste treinen over het extra spoor op de treindienst Arnhem- Winterwijk.
Eind 2019 rijden de eerste treinen over het extra spoor op de treindienst Arnhem- Winterwijk.

Startsein voor verbetering van spoor

Provincie Gelderland heeft het startsein gegeven voor de werkzaamheden van de spoorverbetering tussen Zevenaar, Didam en Wehl. Eind 2019 rijden de eerste treinen over het extra spoor op de treindienst Arnhem- Winterwijk.

Hierdoor wordt de reistijd verkort, komt er meer overstaptijd voor de treinen naar de Randstad en de dienstregeling wordt nog betrouwbaarder. Dit is belangrijk voor dagelijks 21.000 reizigers. De lijn wordt veelvuldig gebruikt voor reizen naar werk en studie in de regio en reizen naar werk en studie in de Randstad en de regio Arnhem/Nijmegen.

Door de spoorverdubbeling kunnen treinen elkaar voortaan passeren en de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Bovendien kunnen de treinen straks met hogere snelheid rijden.
Bij de aanleg van het dubbelspoor is rekening gehouden met de veiligheid van de omgeving. De spoorwegovergang aan de Babberichseweg wordt vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel. "Dat maakt de situatie veel veiliger", aldus Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur van ProRail. "De spoorlijn in Zevenaar en Didam gaat van 1 naar 2 sporen en inwoners moeten dus straks extra alert zijn bij het oversteken. Er kan immers straks ook vanaf de andere kant een trein aankomen." ProRail stelt voor de scholen in de omgeving lespakketten beschikbaar.
Provincie Gelderland wil nog meer doen om de spoorlijn Arnhem- Winterswijk te verbeteren. Momenteel loopt en onderzoek naar de mogelijkheid voor een RegioExpres (sneltrein) tussen Arnhem en Doetinchem. Dit verkort de reistijd vanuit de Achterhoek (nogmaals) met 13 tot 20 minuten. Voor een RegioExpres is een verdubbeling nodig van de spoorlijn tussen Didam en Doetinchem De Huet. Provincie Gelderland heeft nu 25 tot 30 miljoen gereserveerd. De werkelijke kosten voor de spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem worden geschat op 63 tot 80 miljoen. De mogelijkheden en werkelijke kosten worden nu onderzocht." In 2019 besluit de provincie hierover.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden