Ceril Katuin: "In veel gemeenten zie je platforms ontstaan. Daar hoop ik in Duiven en Westervoort ook op."
Ceril Katuin: "In veel gemeenten zie je platforms ontstaan. Daar hoop ik in Duiven en Westervoort ook op."

'Het is lastig, een kind met autisme'

Maandag 21 januari wordt in De Ogtent in Duiven de vijfde bijeenkomst gehouden van het Autisme Ouder Initiatief. Ouders van kinderen met autisme uit Duiven en Westervoort zijn van harte welkom. Het initiatief voor de bijeenkomsten is uitgegaan van Ceril Katuin. De gemeente Duiven ondersteunt het project.

"Ik werd vorig jaar gebeld door een ouder uit Duiven", vertelt Ceril Katuin. "Of ik wist of er in Duiven of directe omgeving een vorm van begeleiding is voor ouders van kinderen met autisme? Ik wist het antwoord niet, maar ben gaan informeren. Er bleek niets te zijn. In overleg met de gemeente Duiven heb ik vervolgens het Autisme Ouder Initiatief opgestart. De opkomst is nog niet zo groot, gemiddeld vier of vijf ouders, maar de gesprekken zijn fijn en intens."

Ceril Katuin is een ervaringsdeskundige. Ze heeft een zoon van 21, bij wie op 6-jarige leeftijd de diagnose autisme werd gesteld. In combinatie met een afgeronde studie Pedagogisch Werk en diverse cursussen maken haar dat tot een autismespecialist. Met haar bedrijf AutismeAandacht wil ze laten zien hoe ook kinderen met deze aangeboren ontwikkelingsstoornis zich in onze samenleving kunnen ontwikkelen. Sportbeoefening (het liefst bij een gewone sportclub) ziet ze in dat traject als een belangrijke pijler. Ze helpt ouders desgewenst ook bij het maken van een plan van aanpak.

Ceril Katuin weet als geen ander dat kinderen met autisme belastend zijn in een gezin. Ze vragen om veel geduld en kosten extra energie. Ceril: "Daarom is het zo waardevol voor ouders om met een kopje koffie of thee bij de hand met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. Een plek waar je terecht kunt met je zorgen, je vragen en je verhalen. Adviezen van andere ouders kunnen inzicht geven en zijn vaak ook herkenbaar. Daarnaast wil het Autisme Ouder Initiatief een plek zijn waar het over jezelf mag gaan. Omdat het lastig is, een kind met autisme."

Ceril Katuin praat graag over het 'voorliggende veld'. Daarmee bedoelt ze het preventieve traject dat moet voorkomen dat ouders 'onderuit gaan'. "Een kind met autisme brengt extra zorgen met zich mee. Daar moet je je tegen wapenen. Dan is het super belangrijk dat je bij iemand of bij een activiteit als het Autisme Ouder Initiatief terecht kan. Steun vinden bij elkaar en leren van elkaar. In veel gemeenten zie je platforms ontstaan. Daar hoop ik in Duiven en Westervoort ook op. Mijn ervaring is dat mensen er echt mee zijn geholpen."

Ouders van kinderen met autisme zijn maandag 21 januari van 10.00 tot 12.00 uur welkom in De Ogtent. Vooraf aanmelden is niet nodig. Ceril Katuin begeleidt de (maandelijkse) bijeenkomsten tot de zomervakantie. De bedoeling is dat de deelnemers aan de gesprekken het daarna zelf oppakken. Bijeenkomsten worden steeds in overleg vastgesteld. Mail voor meer informatie naar Ceril Katuin: ceril@autismeaandacht.nl.

Meer berichten