Leerlingen speuren naar moordenaar

Hoe los je een moord op? Met die vraag zijn 21 leerlingen van verschillende Quadraam-scholen afgelopen vrijdag van start gegaan. In de appelboomgaard van De Stokhorst – de crime scene – speurden zij naar bewijsmateriaal. In de zo echt mogelijke praktijk combineren de leerlingen komende weken in de Q-Highschool van Quadraam de schooltheorie met hun eigen leervraag.

“De leerlingen zijn op avontuur”, vertelt Wieke van Dijk van Quadraam. Zij coördineert deze middag het Avontuur in de appelboomgaard. “Zo noemen we deze nieuwe vorm van onderwijs. We prikkelen de nieuwsgierigheid van de leerlingen en deze leerlingen zijn echt nieuwsgierig naar hoe je een moordzaak oplost.” Alles is deze vrijdagmiddag uit de kast gehaald. Een politieauto staat met zwaailicht aan het begin van de oprijlaan. Nieuwsgierige voorbijgangers stappen af en in de boomgaard zelf – de crime scene – zijn de leerlingen in witte pakken druk op zoek naar sporen. Ondertussen krijgen zij tips van docenten.

Q-Highschool
“We kijken veel naar CSI en van die andere series, dan weet je wel een beetje wat je moet doen. Vooral goed op de details letten”, zegt een groepje van het Lorentz Lyceum uit Arnhem en het Westeraam uit Elst. Ook leerlingen van het Arnhemse Olympus College, Beekdal Lyceum, Stedelijk Gymnasium, ’t Venster en het Liemers College doen mee aan het Avontuur. “Van vwo- tot vmbo-leerlingen, iedereen zit door elkaar. Dat is ook precies de opzet van dit onderwijs”, legt Wieke uit. “Een school kan dit in het reguliere programma niet zo eenvoudig aanbieden, maar vanuit de Q-Highschool van Quadraam kan dit wel.”

Succesvol vlogger
De komende weken staat de leerlingen nog heel wat te wachten. Zo leren zij hoe ze forensisch onderzoek moeten doen, gaan ze naar een laboratorium en verhoren ze de verdachten. Daarbij krijgen zij hulp van niet alleen hun docenten, óók van bijvoorbeeld de politie.

Meer berichten