Rien Boskeljon (links) en Marc Peeters: "Netwerken is verbinding maken en daar zijn tools voor."
Rien Boskeljon (links) en Marc Peeters: "Netwerken is verbinding maken en daar zijn tools voor."

Ondernemers leren collega's netwerken

Onder de titel 'Netwerken, hoe doe je dat nou?' geven de Duivense ondernemers Rien Boskeljon en Marc Peeters op dinsdag 5 februari een workshop voor collega-ondernemers. Het initiatief is genomen door MKB Duiven. Ook niet-leden zijn welkom. Deelname is gratis.

Netwerken. De één verheugt zich erop, de ander gruwt ervan. Voor wie tot de eerste groep behoort zijn dit artikel en de workshop op 5 februari verder niet interessant. Maar voor ondernemers die minder goed zijn in netwerken is de sessie volgende week dinsdagavond mogelijk wél de moeite waard. Want, zo stellen Rien Boskeljon en Marc Peeters: netwerken kun je leren.

Maar eerst voorzitter Theo de Reus van de succesvolle ondernemersvereniging MKB Duiven. "Ons ledental zit in de lift. De magische grens van 400 zijn we onlangs gepasseerd. Daar zitten natuurlijk ook nieuwe leden bij die zich nog wat onwennig voelen. Die willen we met deze workshop een helpende hand reiken. Netwerken is niet voor iedereen iets vanzelfsprekends."

Met Rien Boskeljon van Spiegel & Reflex en Marc Peeters van Peeters Trainingen heeft MKB Duiven twee ervaren netwerkers (beiden lid van MKB) bereid gevonden de eerste beginselen over te brengen. Rien Boskeljon: "Sommige mensen vinden netwerken lastig of zelfs ronduit eng. Voor het gemak gaan ze daarom bij bekende mensen staan. Dat is nou juist wat je niet moet doen. Wij gaan uitleggen hoe je dat aanpakt. Op een leuke manier uiteraard en in een veilige omgeving. De avond wordt een beetje een feestje."

Marc Peeters is bereid een tipje van de sluier op te lichten. "Netwerken is verbinding maken en daar zijn tools voor. Die bespreken we. Geen hijgerig gedoe, heel laagdrempelig en bijna spelenderwijs."

De heren doen voorkomen alsof netwerken een kunstje is, maar dat woord valt niet goed. Marc: "Kunstje klinkt negatief, daarom vinden we het niet van toepassing. Een feit is wel dat iedereen het kan leren. Ook mensen die van nature introvert zijn. Er zijn spelregels, als je die kent en je eraan houdt, kan het heel effectief zijn."

Rien Boskeljon en Marc Peeters kennen elkaar goed en vullen elkaar aan. Er is geen vooraf bepaalde rolverdeling. Rien: "We hebben dit eerder samen gedaan en natuurlijk bereiden we de avond voor. Maar onze ervaring is dat het eigenlijk vanzelf wel loopt. Als ik toch een verschil tussen ons moet benoemen, dan is het dat ik iets meer op de 'harde' kant zit, op de vaardigheden, en Marc meer op de 'zachte' kant, het menselijk contact." Marc Peeters herkent dat: "Ja, klopt. Het proces bij Rien, de sociaalpsychologische kant bij mij."

De netwerkworkshop is op dinsdag 5 februari in de vergaderzaal van Hotel Gieling, Nieuwgraaf 4 in Duiven. Aanvang 20.00 uur. Ook ondernemers uit Duiven, Groessen, Loo en Westervoort die geen lid zijn van MKB Duiven zijn welkom. Deelname is gratis. Wel vooraf aanmelden per email (info@mkbduiven.nl) of telefonisch bij voorzitter Theo de Reus (0316 280 682).

Meer berichten