Bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Repair Café Westervoort-Duiven (vlnr): Philip Wenting, Ilse Beuse, Aletta Ebbers, Carla Hagen en Marcel Kinkelaar.
Bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Repair Café Westervoort-Duiven (vlnr): Philip Wenting, Ilse Beuse, Aletta Ebbers, Carla Hagen en Marcel Kinkelaar.

Herstart ruil- en reparatiekring

Duiven heeft met ingang van woensdag 6 februari een nieuwe ruil- en reparatiekring: Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren. De nieuwe organisatie valt onder de Stichting Repair Café Westervoort-Duiven en is een soort doorstart van de ruil- en reparatiekring die Duiven eerder kende.

Hoe toepasselijk kan een naam zijn? Een 'tweede leven' voor de organisatie in Duiven. Een 'tweede leven' dus ook voor alle spullen die weer van de één naar de ander gaan, zoals kleding, elektrische en mechanische apparatuur en computers. En een 'tweede leven' voor de spullen die door de mensen van de organisatie gerepareerd gaan worden.

Niet zo vreemd dat secretaris Aletta Ebbers van de overkoepelende stichting blij is dat Duiven weer een ruil- en reparatiekring heeft. "Je ziet in heel het land dat organisaties als deze bestaansrecht hebben. Het is eigenlijk gewoon ruilhandel. Met iets waar de één geen behoefte meer aan heeft, kan een ander blij zijn. Spullen zijn heel vaak ook nog te repareren en uit het oogpunt van zorgvuldig omgaan met het milieu verdient dat altijd de voorkeur. Zo werken we samen aan een meer duurzame samenleving. Afgezien daarvan: niet iedereen heeft de middelen om zomaar van alles nieuw te kopen."

Tot vorig jaar kende zowel Duiven als Westervoort een ruil- en reparatiekring. In Duiven gevestigd in De Boomgaard in de Schoolstraat, in Westervoort in een pand aan de Noorder Parallelweg 1. In Duiven echter ging het mis omdat de toenmalige voorzitter de stekker eruit trok. De boel kwam op z'n gat te liggen, tot onvrede ook van de gemeente. Die schakelde de bemiddelingsorganisatie Sesam Academie in om de zaak vlot te trekken. De Stichting Repair Café Westervoort-Duiven was één van de organisaties die werd benaderd en die er uiteindelijk ook in stapte.

Aletta Ebbers: "We weten hoe het werkt, we kennen het gebied en we wisten dat de vrijwilligers van de opgedoekte ruil- en reparatiekring best verder wilden. Een nieuwe naam, Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren, was snel bedacht en toen resteerde alleen de vraag: waar vestigen we ons? Met medewerking van de gemeente is het De Ogtent geworden. Tot eind april mogen we op woensdag gebruikmaken van een zaal in het centrum. We blijven dus op zoek naar een vaste locatie, maar we kunnen beginnen en hebben in ieder geval drie maanden een dak boven ons hoofd."

Aletta Ebbers benadrukt dat Een Tweede Leven meer is dan een ruil- en reparatieorganisatie. "Op woensdagmiddagen zijn we ook een inloop voor iedereen die er even uit wil en een kop koffie of thee wil drinken. Gewoon even zitten met anderen en een praatje maken. Onze vrijwilligers zijn er ook, plus de mensen die ter plekke reparaties uitvoeren."

Een Tweede Leven, Ruilen en Repareren in Duiven is net als Repair Café Westervoort geopend op woensdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten