Anita Horstmanshof (links) en Gina Meijer hopen snel een buurt-AED te kunnen aanschaffen.
Anita Horstmanshof (links) en Gina Meijer hopen snel een buurt-AED te kunnen aanschaffen.

Samen in actie voor een buurt-AED

De hoop is dat er snel een AED hangt in de Marisstraat in Duiven. Bewoonster Anita Horstmanshof van nummer 59 is samen met achterbuurvrouw Gina Meijer een actie begonnen via buurtaed.nl, een initiatief van de Hartstichting en Philips.

Ze worden niet gaarne herinnerd aan 18 december vorig jaar. Op die dag overleed in de nabijgelegen Vethstraat een 53-jarige vrouw aan een hartstilstand. Er waren veel mensen bij, maar op het cruciale moment was geen AED voorhanden. Anita Horstmanshof: "Zelf was ik er niet omdat ik de oproep aan hulpverleners in de buurt had gemist, maar de verhalen heb ik wel gehoord. De vrouw die is overleden was de hartsvriendin van Gina Meijer. Samen hebben we daarom besloten de actie voor een AED in de buurt op te starten."

Hartproblematiek is voor Anita Horstmanshof geen ver-van-mijn-bed-show. Haar man is ook hartpatiënt. "Sinds 12 februari 2015. Toevallig de dag dat ik samen met mijn zoon de eerste reanimatietraining zou hebben van AED-netwerk Duiven. Met mijn man is het goed afgelopen, maar dat is lang niet altijd het geval. Bovendien vergrijst de wijk. Als er iets gebeurt sta je met lege handen. De dichtstbijzijnde AED's hangen bij de Coop en de sportschool. Dat is te ver als iedere minuut telt. Daar komt bij dat beide apparaten binnen hangen. Als de winkel en school gesloten zijn heb je nog niets."

De actie via buurtaed.nl is recent opgestart. De eerste donaties zijn gedaan en Anita en Gina verwachten dat het benodigde geld wordt binnengehaald. Anita Horstmanshof: "We hebben geflyerd en een Facebookpagina aangemaakt. Je ziet dat de actie meer bekendheid krijgt en de donaties stromen nu ook binnen. Ook met kleine bedragen zijn we blij. Alle beetjes helpen."

In principe duurt een actie via genoemde site maximaal 30 dagen. Is het benodigde bedrag dan niet binnen, dan kan de actie worden verlengd. Lukt het ook na iets langere tijd niet genoeg geld in te zamelen, dan krijgen de donateurs hun geld terug. Anita: "Maar natuurlijk gaan we ervan uit dat het wel lukt. We hebben ook bij de gemeente aangeklopt voor een bijdrage van 500 euro in het kader van de subsidie 'buurtbelangen'."

Opmerkelijk is dat is gekozen voor de actie van de Hartstichting en niet voor samenwerking met het AED-netwerk Duiven. Anita: "Begrijp me goed: we zijn loyaal aan het netwerk. Ze hebben veel gerealiseerd in Duiven en verzorgen samen met Bosman ook de trainingen. De actie via buurtaed.nl heeft echter als voordeel dat je een eigen actiepagina kunt aanmaken, dat je met iDEAL kunt betalen, dat Philips sponsort en dat je er een servicepakket bij krijgt. Dat werkt drempelverlagend."

Als het lukt de AED aan te schaffen komt het apparaat te hangen centraal in de wijk bij het huis van Anita Horstmanshof aan de Marisstraat 59, op de hoek met de Gabriëlstraat. Een tip van Anita: op YouTube is een reportage te bekijken van Omroep Gelderland over de buurtaed. Het informatieve filmpje is vorig jaar oktober toevallig gemaakt in Duiven.

Meer berichten