De Duivenaren (vlnr) Frank Zoontjes, Rinke Burger en Gerben Ernst van 'Het Ludieke Gezelschap' achter stapels bordspellen.
De Duivenaren (vlnr) Frank Zoontjes, Rinke Burger en Gerben Ernst van 'Het Ludieke Gezelschap' achter stapels bordspellen. (Foto: René Nijhuis)

Podcasts uit liefde voor bordspellen

De Duivenaren Rinke Burger, Frank Zoontjes en Gerben Ernst en Arnhemmer Michiel Hendriks, zijn dol op het spelen van bordspellen. Onder de naam 'Het Ludieke Gezelschap' maken ze er al drie jaar veelbeluisterde podcasts over. Geluidsbestanden die je op afroep kunt beluisteren op internet.

Spelletjes spelen. De een kan er geen genoeg van krijgen, de ander heeft er een broertje aan dood. Tot die eerste groep behoren Rinke, Frank, Gerben en Michiel. Het was ook de liefde voor bordspellen die hen samenbracht. Eén keer per week minimaal zoeken ze elkaar op om samen een bordspel te spelen. Bekende spellen als Catan of Monopoly, maar ook nieuwe toppers als Azul en The Mind.

Bordspellen zijn er te veel om op te noemen en elk jaar komen er duizenden nieuwe bij. In het Engels en Duits is er veel informatie over te vinden. Niet echter in het Nederlands en daar besloot het viertal (voorheen vijftal, één is gestopt) wat aan te doen. Drie jaar geleden begonnen ze met het maken van podcasts over bordspellen. Sindsdien brengen ze regelmatig (tegenwoordig ongeveer elke twee weken) een nieuwe aflevering uit. Iedere podcast staat bol van informatie over de nieuwste spellen, het laatste nieuws uit spellenland, interviews met spellenmakers en verslagen van spellenbeurzen. De postcasts duren gemiddeld een uur. Rinke Burger (37): "In het begin wel twee uur, maar je moet de aandachtsspanne van luisteraars vasthouden. Dan is een uur mooi."

Deze maand viert 'Het Ludieke Gezelschap' haar derde verjaardag. Iedere maand hebben ze ongeveer 800 unieke downloads. "Mensen die net als wij liefde hebben voor spellen", zegt Rinke Burger. Hij twijfelt als hem wordt gevraagd of hij en zijn vrienden echt 'spellendeskundigen' zijn. "Ja en nee. Er zijn zoveel spellen, die kunnen we niet allemaal kopen en gaan spelen. In die zin 'nee'. Maar het gebeurt ook dat we door spellenuitgevers en -ontwerpers worden benaderd met vragen. Dat geeft wel een kick."

Vorig jaar organiseerde 'Het Ludieke Gezelschap' voor het eerst een eigen spellendag. Uit het hele land kwamen luisteraars van de podcasts langs om met elkaar bekende en onbekende spellen te spelen. Rinke: "Het was heel leuk om onze luisteraars in het echt te ontmoeten. We gaan dat zeker vaker doen, zoals we ook zelf andere spellenbeurzen in Nederland en België bezoeken. Het is zeker onze bedoeling steeds meer mensen te bereiken. Daarom zijn we ook bezig met het verbeteren van de website."

Frank Zoontjes voegt toe waar de naam van de podcast vandaan komt. "Het woord 'ludieke' heeft een dubbele betekenis. Naast dat het 'grappig' of 'leuk' kan betekenen, is het ook afgeleid van het Latijnse woord 'ludo', wat spelen betekent. En 'gezelschap' zit in de naam omdat bordspellen spelen alleen kan samen met anderen. Een hobby die nooit verveelt."

Zestig podcasts heeft 'Het Ludieke Gezelschap' in drie jaar gemaakt. Ze zijn terug te luisteren via iTunes of www.hetludiekegezelschap.libsyn.com.

Meer berichten