Viering verduurzaming Bernadetteschool.
Viering verduurzaming Bernadetteschool. (Slim Opgewekt)

Basisschool Bernadette kiest voor duurzaamheid!

Basisschool Bernadette heeft niet alleen een flinke verbouwing ondergaan, maar koos ook direct voor duurzaamheid. Op het dak van de school liggen nu 62 zonnepanelen. In het schoolgebouw werd de verlichting vervangen door ledverlichting. Op deze manier bespaart de school niet alleen energie, maar wekt de school ook zelf energie op. Met deze maatregelen bespaart BS Bernadette elk jaar ruim 11.000 kg CO2. Als de school deze CO2-uitstoot had willen compenseren zonder te verduurzamen, had ze 588 volwassen eiken moeten planten. Dat zijn genoeg bomen om bijna 2 voetbalvelden mee te vullen.

De school staat in een heel betrokken buurt. Omwonenden hebben gestreden voor het behoud van de school. Toen dat lukte, besloot het bestuur niet alleen te verbouwen, maar ook direct voor duurzaam te gaan. Slim Opgewekt plaatste niet alleen de 62 zonnepanelen op de daken, de ledverlichting in het gebouw, maar ondersteunde de school bovendien met een educatief bewustmakingstraject onder leerkrachten en leerlingen. Directrice Annemieke Miltenburg: “Duurzaamheid begint bij ons allemaal. De afgelopen periode hebben we met elkaar gewerkt aan bewustwording binnen de school. Je ziet dat kinderen hier actief mee aan de slag gaan, zowel op school als thuis. Daarmee verduurzamen we niet alleen fysiek, maar werken we ook aan gewoontes en gedrag.''

Feestelijke finale
De leerlingen startten op vrijdag 1 februari met de opening van het Wattson’s lab. In het lab konden kinderen de afgelopen weken alles ontdekken over afval, eten & drinken, water en energie. De Wattsons zijn slimme onderzoekers en ze kwamen persoonlijk langs om het lab te openen. Deze onderzoekers weten alles over duurzaamheid en legden ook in alle klassen de werking van zonne-energie op een leuke manier uit. Zo leren de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekken ze ook een code. Met die code konden zij samen met de Wattsons de zonnepanelen goed laten werken. Dat deden de leerlingen vandaag en daarmee openden zij op feestelijke wijze de verduurzaming van de school.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden