Ton Odijk tussen de cd's van de voormalige popband Vitesse.
Ton Odijk tussen de cd's van de voormalige popband Vitesse.

Gouden oude muziektijden herleven

In een café werd zondag de cd 'From The Stable (The Lost Tapes)' ten doop gehouden. Een cd met negentien nummers van de voormalige band Vitesse. Op zeven nummers speelt en/of zingt ook de legendarische Herman Brood. Initiatiefnemer van de cd is de Duivense artiestenmanager Ton Odijk.

Zeg Herman Brood en je weet bijna zeker dat je de aandacht hebt. Dat ondervond Ton Odijk de afgelopen weken. Tal van media kregen lucht van de naderende presentatie van de cd en hingen bij Odijk aan de lijn. Die is blij met de belangstelling, maar steeds benadrukt hij dat de cd een eerbetoon is aan de band Vitesse en niet aan Herman Brood. Al is het natuurlijk wel zo dat Herman Brood korte tijd deel uitmaakte van de band en ook op een aantal opnamen is te horen.

Het verhaal erachter is te mooi om niet te vertellen. Ton Odijk was in de jaren zeventig fan van Vitesse. In de jaren tachtig organiseerde hij optredens van de band en weer een decennium later werd hij manager van Vitesse. Herman Brood was toen al vertrokken. Brood was samen met Herman van Boeyen de oprichter van Vitesse. Een band met een geweldige live-reputatie die met name in de jaren tachtig volle zalen trok in Nederland en Duitsland.

Alle muziek van Vitesse werd geconditioneerd opgeslagen in het Stable Studio-archief van Arnhemmer Roel Toering. Hoewel ze beiden in de Arnhemse muziekwereld actief waren, hadden Ton Odijk en Roel Toering elkaar tot twee jaar geleden nooit ontmoet. Ton: "Toen liep ik Roel bij toeval tegen het lijf. Ik merkte dat hij weinig benul had van de waarde van zijn archief. Terwijl je het in feite hebt over de schatkamer van de neder-rock. Long Tall Ernie & The Shakers, The Scene, Powerplay, Ivy Green, de Tröckener Kecks en dus ook Vitesse."

Ze ontdekten in totaal ongeveer tachtig songs van Vitesse, waarvan een kleine twintig met Herman Brood. Ton Odijk vond dat de fans een selectie van deze nummers niet mocht worden onthouden. Ton: "Probleem was dat je zit met behoorlijke productiekosten. Gelukkig is het met een crowd fundingactie gelukt het benodigde geld bij elkaar te krijgen. We hebben nu een eerste persing van vijfhonderd cd's."

De Duivenaar is blij en trots dat hij het project rond heeft kunnen krijgen. "Voor mij maakt het de cirkel rond. Eerst van fan tot organisator en manager, en dan nu, bijna vijftig jaar later, een nieuwe cd met nummers uit die tijd. Ik denk dat de cd een collectors item is en dat bleek zondag eigenlijk al bij de presentatie. Ze hingen er met de benen uit, de fans van Vitesse van vroeger. Daarnaast is de cd een collectors item voor de fans van Herman Brood. Mensen die alles van hem willen hebben, zullen ook deze unieke cd aan hun verzameling willen toevoegen. Gezien de enthousiaste reacties sluit ik zelfs niet uit dat we nog een tweede cd maken."

De cd 'From The Stable (The Lost Tapes)' van de band Vitesse is vanaf vrijdag in de handel verkrijgbaar (ook via bol.com). Rechtstreeks via Ton Odijk kan ook, mail naar vitesse-thestableyears@outlook.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden