V.l.n.r.: Christel Peters, Marion Stinessen, Thelma Bolder, Ingrid Raasing, Yvon van Brandenburg en Tiny Buiting. Op de foto ontbreken Audrey Witjes, Brenda van Galen en Ilse Berendsen.
V.l.n.r.: Christel Peters, Marion Stinessen, Thelma Bolder, Ingrid Raasing, Yvon van Brandenburg en Tiny Buiting. Op de foto ontbreken Audrey Witjes, Brenda van Galen en Ilse Berendsen. (Foto: René Nijhuis)

De Amaretto's van De Deurdreiers

Op zondag 3 maart is weer de Groessense carnavalsoptocht. Voor de 22e achtereenvolgende keer loopt de damesgroep De Amaretto's mee. Al wekenlang zijn ze bezig om er die zondag weer prachtig uit te zien.

Carnaval in Groessen, dat is wat. De Deurdreiers maken er ieder jaar een geweldig feest van. Compleet met kindercarnaval, tienercarnaval en seniorencarnaval. Een hoogtepunt is de optocht, die voor een klein dorp een behoorlijke omvang heeft. Met als vaste aanwezigen De Amaretto's.

We stellen ze voor: Yvon van Brandenburg, Ingrid Raasing, Marion Stinissen, Thelma Bolder, Christel Peters, Audrey Witjes, Ilse Berendsen, Brenda van Galen en Tiny Buiting. De laatste is met haar 58 jaar de senior van het gezelschap (verder veertigers en andere vijftigers) en tevens de woordvoerder.

Tiny Buiting was er, net als veel van de anderen, 22 jaar geleden al bij. Het was in het jaar dat Frank Witjes prins was van De Deurdreiers. Witjes was destijds eigenaar van Witjes Fietsen in Groessen (nu Bike Totaal Witjes). Voor de optocht hadden hij en zijn vrouw Audrey bijzondere fietsen en clownspakken geregeld. Er werd een groep gevormd van vrouwen wier mannen op de een of andere manier actief waren voor De Deurdreiers. Tiny Buiting: "Vanwege de voorbereiding op het carnaval waren onze mannen regelmatig van huis. Met De Amaretto's kregen wij ook een clubje dat in de aanloop naar het feest dingen samen ging doen."

Die naam trouwens, De Amaretto's, ontstond als vanzelf. De reden laat zich raden, maar Tiny benoemt het toch even. "We houden allemaal wel van een Amaretto-tje." Voor wie het niet weet: Amaretto is een Italiaans likeurtje met amandelsmaak."

Gelijk het eerste jaar raakten de dames besmet met wat ze zelf noemen het 'carnavalsoptochtvirus', en als vanzelfsprekend bleef de groep in tact. Zelfs 22 jaar later is het verloop nog steeds gering. Tiny Buiting: "We zijn natuurlijk wel allemaal 22 jaar ouder. Toen waren onze kinderen nog klein, nu lopen veel van hen zelf mee in de optocht."

De Amaretto's gaan dit jaar uitgedost als vogels. Paradijsvogels of 'vreemde vogels', dat is nog niet helemaal duidelijk. Ze slepen ook een loopwagen met zich mee, die uiteraard ook feestelijk wordt opgetuigd. Dat zorgt voor menig gezellig avondje. Tiny: "We beginnen meestal in oktober al met het uitwisselen van ideeën. Daarna moet stof worden ingekocht en dan kruipen we achter de naaimachine. Uitgangspunt is dat we alles zelf maken."

Dat gaat de dames goed af. De Amaretto's vielen in de loop der jaren regelmatig in de prijzen. Ook de verkoop van de kleding levert vaak wat op, zodat er weer een beginkapitaaltje is voor het jaar daarop. "We gaan nog wel even door", kondigt Tiny Buiting aan. "De stress die het soms oplevert nemen we op de koop toe. Uiteindelijk mondt het altijd uit in een oergezellig carnaval."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden