Buutreedner Guus Kruus (rechts) en zijn opvolger bij De Deurdreiers René 'Boelli' van Brandenburg.
Buutreedner Guus Kruus (rechts) en zijn opvolger bij De Deurdreiers René 'Boelli' van Brandenburg.

'Je moet een beetje de schlemiel spelen'

Het was echt zijn laatste optreden. Zijn buut tijdens de pronkzittingen van de Groessense carnavalsvereniging De Deurdreiers in zaal Gieling. Guus Kruus, in het dagelijks leven Guus Kruis, is 80 jaaar en vindt het mooi geweest. "Wat blijft zijn prachtige herinneringen."

Buutreedners, ook wel tonpraters genoemd, zijn een beetje een uitstervend ras. Zeg nou zelf: waar zie je ze nog? Mensen die carnavalisten op een humoristische manier toespreken en links en rechts de nodige mensen uit hun omgeving flink op de hak nemen? Amateur-cabaret vaak van de bovenste plank. Guus Kruus was er een meester in. De geboren Groessenaar begon er lang geleden mee. In de tijd dat hij zelf, samen met enkele anderen, de pronkzittingen introduceerde bij De Deurdreiers, een club waarbij hij ooit ook prins was en in de Raad van Elf zat.

Het succes bleef niet uit. Iedereen genoot van de buuts van Guus Kruus en al snel kreeg hij verzoeken van andere carnavalsverenigingen om ook daar op te treden. Guus: "Ik ben de hele provincie door geweest. Het 'Liemers Leut Wonder' noemde een verslaggever me ooit. Ik heb het ook wel eens afgewisseld met een vermomming als 'Ali Tralie, de gevaarlijke vrouw uit Rotterdam'. Mijn vrouw hielp me dan thuis mee om me te verkleden als vrouw."

Als ervaringsdeskundige weet Guus Kruis natuurlijk wat het geheim is van een goede buut. "Je moet een beetje de schlemiel spelen en dan op de verkeerde momenten pienter proberen over te komen. Succes gegarandeerd. Ik heb ook altijd verteld over dingen die ik zelf had meegemaakt. En daar dan een draai aan geven. Soms probeerde ik ook mensen aan het denken te zetten. Nee, politiek moet je je niet aan wagen. Dat kan weerstand oproepen en je moet mensen als ze een avondje-uit zijn niet irriteren. Voetbal kan natuurlijk wel. Dat is zelfs een heel dankbaar onderwerp omdat veel mensen er wat mee hebben."

De laatste jaren trad Guus Kruus op terwijl hij zichzelf begeleidde op gitaar. Guus: "Ik ben altijd gek geweest van gitaren en op een gegeven moment kon ik een exemplaar met twaalf snaren kopen met een mooie klank. Ik heb boeken gekocht over gitaarspelen en heb het mezelf aangeleerd."

Zijn leeftijd en het feit dat zijn gezichtsvermogen minder wordt zijn voor Guus Kruis, die in Zevenaar woont, de reden om ermee te stoppen. Hij prijst zich gelukkig dat hij bij De Deurdreiers een goede opvolger heeft in de persoon van Boelli, vertolkt door René van Brandenburg. Guus: "René is echt goed. Een mooie stem, grappig en een goede timing. Hij weet precies waar hij stiltes moet laten vallen."

Tijdens de pronkzitting van De Deurdreiers waarop Guus Kruus voor het laatst optrad, reikte president Tom Lentjes de Pronkprijs uit aan Yvon van Brandenburg, een zeer gewaardeerde kracht achter de schermen. Yvon van Brandenburg zet zich sinds 1983 in voor De Deurdreiers. Tom Lentjes had berekend dat ze in al die jaren bijna 1500 mensen moet hebben geschminkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden