Rotary-voorzitter Annet van der Wouden: "We gaan wensen in vervulling brengen."
Rotary-voorzitter Annet van der Wouden: "We gaan wensen in vervulling brengen."

Actie Rotary voor eenzame ouderen

'Community service' geldt als het belangrijkste doel van Rotary, de wereldwijde serviceorganisatie die ook in Nederland is vertegenwoordigd. Het ondersteunen van goede doelen wordt op 13 april door Rotary Duiven op een geheel nieuwe manier in de praktijk gebracht. Met een gratis dagje-uit voor (eenzame) ouderen uit Duiven en Westervoort.

Iedereen heeft wel een wens. Nog eens een keer koffie drinken in dat ene tentje, nog eens naar dat bijzondere museum of gewoon een lekkere boswandeling. Rotary Duiven gaat wensen in vervulling brengen. Wensen van ouderen van pakweg 65 jaar en ouder. Mensen die de deur soms niet meer uit komen. Omdat ze geen auto hebben, omdat ze moeilijk lopen, omdat ze de energie niet hebben of omdat ze gewoon geen zin hebben om alleen ergens te zitten of rond te struinen. Die mensen wil Rotary Duiven een leuk dagje-uit bezorgen.

Voorzitter Annet van der Woude van Rotary Duiven: "We nemen ze op zaterdag 13 april een dag op sleeptouw. Ze mogen zelf de bestemming bepalen, als het maar ergens in Gelderland is. Anders gaat de tijd op aan in de auto zitten. Eén op één is de bedoeling. Dus een Rotary-lid en een ouder iemand. Of iemand van ons met een ouder echtpaar, dat kan natuurlijk ook. We halen ze rond 12.00 uur thuis op en rijden naar de gewenste bestemming. Daar lopen en kijken we rond of we gaan lekker zitten met een kop koffie en iets te eten. Het moet echt een dagje-uit zijn."

Daarmee is het niet klaar. Aan het eind van de middag komt iedereen samen bij Grand Café Bij Welling op het Remigiusplein in Duiven. Daar wordt gezamenlijk gegeten. Ook op kosten van Rotary Duiven. Na het diner worden de deelnemers weer keurig thuis gebracht.

Het idee voor het project komt uit de koker van Annet van der Woude zelf. "Ik ben voorzitter geweest van De Zonnebloem in Duiven. Het viel me altijd op dat mensen het zo fijn vinden als je een luisterend oor voor ze hebt. In een grote groep is dat soms lastig. Daarom heb ik binnen Rotary het plan geopperd voor deze activiteit. Eén op één, zodat mensen zich verzekerd weten van alle aandacht. Mijn ervaring is dat er mooie gesprekken ontstaan als je een paar uur met iemand op pad bent. De leden vonden het een goed idee en willen zich ervoor inzetten."

Annet van der Woude heeft geen idee wat ze kan verwachten, maar de actie gaat zeker door. "Ook als er bijvoorbeeld maar vier aanmeldingen zijn. Dan gaan we in ieder geval die vier mensen een plezier doen. Een probleem hebben we pas als er zich meer dan vijftig aanmelden. Dan moeten we waarschijnlijk een tweede dag inlassen. Maar dat zien we dan wel. We beginnen eraan met de intentie er een jaarlijks terugkerende dag van te maken."

Ouderen die mee willen doen kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij Rotary Duiven. Telefoon: 06 5461 1900 (Sylvia Verhaar), mail: rotaryduiven@ziggo.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden