Henri Sanders van Interstap (links) en manager Wilfred Hekkers van de Regionale Sociale Dienst De Liemers.
Henri Sanders van Interstap (links) en manager Wilfred Hekkers van de Regionale Sociale Dienst De Liemers. (Foto: Walter Verwaal)

Samenwerking RSD en Interstap

De Regionale Sociale Dienst (RSD) De Liemers en reïntegratiebedrijf Interstap werken sinds begin dit jaar officieel samen. Beide partijen verwachten er veel van.

Bijstandsgerechtigden uit Duiven, Westervoort en Zevenaar aan een baan helpen. Dat is de heldere opdracht van RSD De Liemers (een samenwerking tussen de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar) aan Interstap.

De afgelopen jaren hebben ze al een beetje aan elkaar kunnen snuffelen, want Interstap is de initiatiefnemer van het project Deltahuis in Westervoort. Daarmee werden goede resultaten behaald.

Henri Sanders, de in Duiven woonachtige oprichter en directeur van Interstap, liet er nooit twijfel over bestaan graag voor RSD De Liemers aan de slag te willen. Nu is het dan zover en hij durft de lat hoog te leggen. Op 'no cure no pay'-basis gaat Interstap proberen uitkeringsgerechtigden die naar verwachting binnen maximaal een jaar naar betaald werk kunnen worden begeleid, aan een baan te helpen. Op basis van 'no cure less pay' worden ook klanten met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt bij de hand genomen. In totaal staan bij RSD De Liemers ongeveer 2000 mensen met een bijstandsuitkering ingeschreven.

Henri Sanders: "Wij hebben bewezen dat we mensen die willen aan het werk krijgen. Dat is ons vak. En een feit is dat 97 of 98 procent van de mensen in de bijstand best wil. Je moet ze alleen helpen. Onze kracht is dat we op de hoogte zijn van de regelgeving, dat we weten hoe de hazen lopen en dat we in staat zijn mensen ervan te overtuigen dat er licht is aan het eind van de tunnel. Natuurlijk zitten ze de eerste keer dat je ze spreekt vaak ongeïnteresseerd tegenover je. Dat berustende moet eruit. Ze moeten weer laten zien wat ze waard zijn. Ik zeg niet dat dat altijd gemakkelijk is, maar vaak lukt het wel. Door samen te ontdekken wat iemand wil en kan, en vervolgens samen een weg uit te stippelen. Het mooie is dat ze vaak opbloeien als ze weer aan het werk zijn en weer meedoen in de maatschappij. Daar worden wij ook blij van."

Manager Wilfred Hekkers van RSD De Liemers laat weten heel bewust te hebben gekozen voor samenwerking met Interstap. "We willen ons ontwikkelen tot een netwerkorganisatie. Dat houdt in dat we kijken welke werkzaamheden we kunnen uitbesteden aan andere partijen. De samenwerking met Interstap is daar een mooi voorbeeld van."

Wilfred Hekkers heeft een hoge pet op van Interstap. "Ze stellen zich echt op als een marktpartij. 'Wij doen die klus voor jullie en daar worden we voor betaald'. Het risico ligt bij de ondernemer, bij Interstap in dit geval. Positief vind ik ook dat ze eigen locaties hebben in Westervoort en Zevenaar. Het is heel anders voor mensen met een bijstandsuitkering om naar een bedrijf als Interstap te gaan dan naar het kantoor van de sociale dienst van je gemeente. Omdat je dan naar de instantie gaat die ook over je uitkering gaat. Nu is dat gesplitst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden