Guido Boskeljon met een foto van zijn huisgenoten in Porto.
Guido Boskeljon met een foto van zijn huisgenoten in Porto.

'Het heeft elke verwachting overtroffen'

Steeds meer jongeren doen tijdens hun studietijd een buitenlandervaring op. Zo ook Guido Boskeljon (22) uit Duiven. Hij studeerde, woonde en leefde vijf maanden in Porto in Portugal. Laaiend enthousiast keerde hij begin deze maand terug. "Het heeft elke verwachting overtroffen."

Guido Boskeljon deed de havo op het Liemers College en ging daarna bedrijfseconomie studeren aan Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). De lessen worden gegeven in Arnhem en dat is vanuit Duiven natuurlijk een kippeneindje. Guido bleef dus gewoon thuis wonen. Hij at mee uit moeders pappot en zijn was werd gedaan. Zijn stage in het derde jaar liep hij bij een bedrijf in Veenendaal. Ook niet de andere kant van de wereld. Toen aan de keukentafel de vraag aan de orde kwam waar Guido van september tot en met januari zijn minor zou gaan doen, viel voor het eerst het woord 'buitenland'. Best wel eng, want, zegt Guido: "Je weet totaal niet wat je kan verwachten." Toch gaf hij, gesteund door zijn ouders, op de HAN aan naar het buitenland te willen. Lissabon in Portugal, dat leek hem wel wat. Uiteindelijk werd het Porto in datzelfde land. Begin september zwaaiden zijn ouders hem uit.

Vijf maanden later is Guido Boskeljon weer thuis. Een prachtige ervaring rijker. Guido: "Ik heb daar een verplichte minor gedaan. Dat is een studie in andere vakken dan die je op je eigen hogeschool doet. Ik heb vijf vakken gevolgd, wel allemaal in de economische richting, en ze alle vijf met een voldoende afgesloten. Daar ben ik heel blij mee. Zeker in het begin was het aanpoten."

Dan was er natuurlijk het leven buiten de muren van de Católica Business School. Guido en een studiegenoot uit Terborg woonden samen met een Spaanse jongen en een Duitse jongen en een Duits meisje in 'een soort flat'. Er moest samen gekookt worden, de was moest worden gedaan en alles wat er verder komt kijken bij een leven op eigen benen. Tussendoor was hij alleen rond kerst een paar dagen thuis.

Guido: "In huis ging het prima met die anderen, net als op school. In het kader van het Erasmus-programma (een initiatief van de Europese Commissie om de internationale uitwisseling onder studenten te bevorderen, red.) waren er veel buitenlandse jongeren. Die trekken allemaal met elkaar op. Ook omdat je in hetzelfde schuitje zit. Het minste contact hadden we eigenlijk met de Portugese studenten. Die waren nogal op zichzelf en praatten ook Portugees onder elkaar. Dat snap ik wel, maar onder de buitenlandse studenten is Engels de voertaal. Ik had het geluk dat mijn Engels al behoorlijk goed was, maar nu uiteraard nog een stuk beter."

Sinds 2 februari is Guido Boskeljon weer thuis in Duiven. Hij pakt zijn studie aan de HAN weer op en hoopt in september te kunnen beginnen met afstuderen. Daarna? "Ik weet het nog niet. Ik moet me nog nader oriënteren. Misschien een master. Zeker is dat Porto geweldig was. Een mooie stad, veel mensen ontmoet en levenservaring opgedaan. Ik kan het iedere student aanraden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden