Peggy Blaauw met lijsttrekker Tinie te Dorsthorst.
Peggy Blaauw met lijsttrekker Tinie te Dorsthorst.

Op de bres voor het waterschap

Op 20 maart gaan we kiezen voor de Provinciale Staten. Maar dat niet alleen. De verkiezing is gekoppeld aan die voor de waterschappen. En wie zien we bij Waterschap Rijn en IJssel op plaats zes van Lijst 8 Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen? Peggy Blaauw uit Duiven. Waterschapverkiezing?

Bijzonder is het wel. Nederland is het enige land ter wereld dat een dergelijke verkiezing kent. Maar als je er iets langer over nadenkt, is het toch niet zo vreemd. We leven in een waterrijk, laaggelegen land dat door dijken, sluizen en keringen tegen het water wordt beschermd. De grootste kering, het project Deltawerken, heeft ons internationaal zelfs aanzien gegeven. In zo'n land zijn waterschapverkiezingen misschien wel heel logisch.

Toch?
Peggy Blaauw: "Ja, precies. Water is overal om ons heen. De waterschappen houden dat op peil, beschermen ons land ertegen en maken afvalwater schoon. Ze zijn dus belangrijk."

Waarom heb je je kandidaat gesteld?
"Ik ben gevraagd door wethouder Gemma Tiedink. Zij heeft me voorgedragen. Ik was blij verrast. Ik heb een gesprek gehad met lijsttrekker Tinie te Dorsthorst uit Didam en ben uiteindelijk op plek zes van de lijst terechtgekomen."

Van de lijst van de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen. Waarom die club?
"In de eerste plaats omdat het een onafhankelijke partij is. VVD, CDA en PvdA doen ook mee, maar ik wil onafhankelijk zijn. De naam zegt waar we ons specifiek voor inzetten. Weten wat er lokaal speelt, dat vind ik belangrijk."

De kans dat je wordt gekozen in het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel (dat bestaat uit dertig leden en verantwoordelijk is voor het strategisch beleid) is klein. Valt het na 20 maart weer stil?
"Nee, nee. Ik blijf me vier jaar lang inzetten voor de vereniging. Naar vergaderingen en in gesprek gaan met inwoners en met vertegenwoordigers van dorpshuizen, wijkraden, bedrijven en overheden. En vervolgens samen werken aan oplossingen."

Veel mensen kennen je als voorganger van GoClean de Liemers, een organisatie die zich ten doel heeft gesteld de Liemers zwerfafvalvrij te maken. Is er een verband?
"Niet anders dan dat beide activiteiten hebben te maken met onze leefwereld en daarmee samenhangend het milieu. Kijk alleen naar al die microplastics in het water. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor de waterschappen en daar wil ik ze nog meer bewust van maken."

Je hebt een man en vier dochters en dan al die activiteiten. Ook nog de provinciale commissie 'Weg met de wegwerpeconomie', waar je deel van uitmaakt. Tijd tekort.
"Ik zou soms inderdaad wel willen dat er iets meer uren in een dag zaten. Van de andere kant: me voor dit soort zaken inzetten past gewoon bij me. Als iets je interesse heeft is het ook vaak leuk."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden