V.l.n.r.: Stan en André de Gier, Pelle van de Polder en Levi Albinus.
V.l.n.r.: Stan en André de Gier, Pelle van de Polder en Levi Albinus.

'Naar rugby kijken is verliefd worden'

Zaterdag 16 maart is de ontknoping van het Six Nations Championship, het rugbytoernooi waaraan de zes grote Europese landen meedoen. De Zevenaarse club De Duuvels grijpt dat toernooi aan voor het organiseren van een rugby-promotiemiddag onder de naam 'Super Saturday'.

André en Stan de Gier, Pelle van de Polder en Levi Albinus zijn er ook die middag. De namen van jongens en mannen uit Duiven die hun hart hebben verpand aan rugby. Luister bijvoorbeeld naar havo 2-leerling Stan: "Ik heb eerst bij DVV gevoetbald, maar daar had ik het niet meer zo naar mijn zin. Na een proeftraining bij De Duuvels was ik verkocht. Bij rugby is zoveel teamgevoel en zoveel respect voor de tegenstander en de scheidsrechter. Het voelt als een grote familie."

Of naar de 12-jarige Pelle, die leeft voor het rugby: "Ik doe het vwo op een topsportvriendelijke school in Nijmegen. Vier keer in de week train ik bij de Rugby Academy Oost in Nijmegen. Ik ben klein en licht, maar dat kan ook bij rugby. Mijn grote voorbeeld is Damian McKenzie van Nieuw-Zeeland. Een niet zo grote maar wel heel beweeglijke speler."

Tot slot Levi Albinus uit Duiven, 26 jaar en sinds 2015 actief bij De Duuvels. "Ik was benieuwd naar rugby en ben gewoon een keer gaan kijken in Zevenaar. Ik werd met open armen ontvangen en voelde me direct thuis. Wat Pelle ook al zegt: het is echt niet zo dat je een beer van twee meter moet zijn om mee te kunnen doen. Ik speel hier nu bijna vier jaar met ontzettend veel plezier. Rugby is voor mij het mooiste spel ter wereld."

Frank ten Voorde (51) van de ledenwerfcommissie van De Duuvels (hij is ook vader van een jeugdspeler, trainings-speler en barcommissielid) hoort het met een glimlach aan. Ook voor hem is rugby dé sport. Frank: "Kijken is verliefd worden. Het maakt niet uit hoe goed of hoe slecht je bent, je wordt geaccepteerd om wie je bent. Voor mij is rugby de meest eerlijke en respectvolle sport die er bestaat. Het gaat om samen beleven. Ongeacht de uitslag drinken we altijd nog iets samen. De derde helft, ja. Het is maar spel."

De Duuvels en Frank ten Voorde staan op het standpunt dat rugby het best kan worden gepromoot rond de grote toernooien: de Six Nations (jaarlijks) en het wereldkampioenschap (iedere vier jaar, dit jaar in het najaar weer in Japan). Frank: "Daarom houden we een 'Super Saturday' 16 maart, de finaledag van de Six Nations. Iedereen is welkom."

De dag op sportpark Hengelder (Marconistraat 12) begint om 12.00 uur met een open training. Aansluitend wordt op televisie gezamenlijk gekeken naar de beslissende Six Nations-wedstrijden. André de Gier (49) uit Duiven is ook van de partij. Een liefhebber. André: "Op 23 februari zijn we met het gezin naar Parijs geweest. Mijn vrouw en dochter winkelen en Stan en ik naar de wedstrijd Frankrijk-Schotland in het Stade des Princes. Man, man, wat een belevenis. Rugby is zo'n mooie sport."

Op verzoek geeft De Duuvels ook clinics voor scholen en bedrijven. Mail: info@duuvels.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden