Gerrit Gudden: "Het bestuur van het waterschap moet niet door belangenorganisaties worden gedomineerd."
Gerrit Gudden: "Het bestuur van het waterschap moet niet door belangenorganisaties worden gedomineerd."

'Belang waterbeheer wordt onderschat'

Vorige week kwam in deze krant Peggy Blaauw uit Duiven aan het woord. Ze is kandidaat voor de verkiezingen in het Waterschap Rijn en IJssel die op 20 maart worden gehouden. Vandaag de andere regionale kandidaat: Gerrit Gudden uit Westervoort, de nummer zes van Lijst 4 (PvdA).

Gerrit Gudden (69 jaar en al ruim veertig jaar woonachtig in Westervoort) is voor veel Westervoorters een bekende. Hij zet zich al jaren in voor lokale organisaties en verenigingen. Van de bieb tot de Pals en van de Stichting Promotie Westervoort tot voetbalclub Sportclub Westervoort. Namens de PvdA was Gerrit Gudden in de jaren tachtig ook tien jaar raadslid. Momenteel is hij nog actief als vrijwilliger in de revalidatie- en thuiszorg, en hij is voorzitter van de Stichting Goede Doelen Duiven-Westervoort.

Om te beginnen: waarom al die vrijwillige inzet?
Gerrit Gudden: "Omdat ik vind dat je actief moet deelnemen aan de maatschappij waar je onderdeel van uitmaakt. Daar komt bij dat ik niet stil kan zitten en de neiging heb me overal mee te bemoeien."

Waarom de waterschapsverkiezing? Weinig mensen hebben daar wat mee.
"Dat is nou juist zo jammer. Het waterschap is belangrijk voor ons land. Omdat er zoveel water is moeten we het goed beheren, zodat we veilig kunnen wonen, recreëren en ondernemen. Mijn fascinatie voor water dateert uit de tijd dat ik als puber mijn vader hielp bij het schouwen van sloten voor wat toen nog het polderdistrict heette. Daarmee droeg hij al bij aan de instandhouding van onze waterhuishouding."

U denkt dat we ooit overstromen als we niets doen?
"Dat denk ik niet alleen, dat weet ik wel zeker en daar zijn ook alle deskundigen het over eens. Op dat gevaar moeten we voortdurend anticiperen."

Het frappante is dat we vorig jaar ineens met een watertekort zaten en dat het grondwaterpeil nog niet terug is op het gewenste niveau.
"Dat geeft eens temeer aan hoe belangrijk goed beheer is. Scheuren en verzakkingen vragen ook om maatregelen. Het belang van goed waterbeheer wordt onderschat en dat is heel onverstandig."

De PvdA heeft nu twee van de dertig zetels in het bestuur van Rijn en IJssel. De kans dat u wordt gekozen is klein.
"Dat klopt. Gelukkig heb ik mijn bijdrage in het voortraject kunnen leveren als mede-samensteller van het verkiezingsprogramma."

Wat is het belangrijkste punt in het programma?
"Als PvdA vinden we dat waterbeheer in het belang moet zijn van iedereen. De praktijk is dat veel zetels al zijn weggegeven aan belangenorganisaties van onder meer boeren, ondernemers en natuurorganisaties. Daarin schuilt een gevaar. Het bestuur moet niet door belangenorganisaties worden gedomineerd. Die kijken vooral naar hun eigenbelang, terwijl juist iedereen in gelijke mate van goed waterbeheer moet kunnen profiteren."

Denkt u dat na het lezen van dit artikel volgende week meer mensen gaan stemmen voor het waterschap?
"Dat hoop ik. Bij deze roep ik iedereen er toe op."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden