Martin Kamps aan het werk: 'Ik doe alles en ik haat half werk. Ik ben gewoon enorm gemotiveerd.'
Martin Kamps aan het werk: 'Ik doe alles en ik haat half werk. Ik ben gewoon enorm gemotiveerd.'

'Die meneer van de Elshofpassage'

Op 21 februari was het precies 25 jaar geleden dat Marin Kamps werd aangesteld als beheerder/schoonmaker van winkelcentrum Elshofpassage in Duiven. Hij werkt er nog steeds en is in een kwart eeuw uitgegroeid tot het 'gezicht' van het centrum.

Het gebeurt Martin Kamps (63) regelmatig. Loopt hij ergens of zit hij ergens met zijn vrouw te eten, en in zijn omgeving klinkt het: 'Kijk, die meneer van de Elshofpassage'. Mensen die dat opmerken kunnen steevast rekenen op een brede glimlach van de persoon in kwestie. Want Martin Kamps is trots op 'zijn' centrum en alles wat ermee samenhangt. "Gewoon een prachtig winkelcentrum", aldus Martin, die de woorden uitspreekt op een toon die geen tegenspraak duldt.

Toch een poging. Maar die leegstand dan Martin, daar kun je toch onmogelijk trots op zijn? "Dat valt allemaal wel mee. Alleen die ene hoek aan de kant van het gemeentehuis. Geloof me, het gaat steeds beter. Langzaam klimmen we uit het dal. Vergeet niet dat de crisis nog maar net voorbij is. Het gaat echt goed komen."

Als Martin Kamps het zegt zal het vast zo zijn. Want wie kan het beter weten dan de man die er al 25 jaar lang bijna dagelijks rondloopt? Hij kwam er bij toeval terecht. "Ik stond bij een uitzendbureau op het bord met vacatures te kijken, toen een intercedente me riep. Ze had een man aan de telefoon die iemand zocht voor de Elshofpassage in Duiven. Ik heb gelijk geroepen dat het precies was wat ik zocht, terwijl ik in werkelijkheid geen idee had van wat ik moest gaan doen."

De maandag erop begon hij. Martin Kamps weet het nog precies. Het vroor dat het kraakte en er lag een dik pak sneeuw toen hij 's morgens om tien over vijf op de fiets stapte in zijn woonplaats Tolkamer om naar Duiven te gaan. Martin: "Op de fiets was gekkenwerk natuurlijk. Na twee weken kreeg ik van een zwager een oude bromfiets en drie maanden later van mijn eerste werkgever een auto. Ik had er brutaalweg om gevraagd en tot mijn verrassing werd er niet moeilijk over gedaan. Ik heb nog steeds een auto van de zaak en dat is heel fijn. Ik heb veel met Duiven, maar zo mooi als we in Tolkamer wonen, al 38 jaar, is hier niet mogelijk."

Bij het overgaan van de Elshofpassage in andere handen, veranderde in 25 jaar ook regelmatig het betrokken schoonmaakbedrijf waarbij Martin Kamps in dienst is. Tegenwoordig is dat Nederrijn Schoonmaak. "Ze zijn verplicht mij aan te nemen en daar is ook nog nooit moeilijk over gedaan. Waarschijnlijk omdat ik mijn werk goed doe. Ik doe alles en ik haat half werk. Ik ben gewoon enorm gemotiveerd. Nog steeds, ja. Het klinkt gek om het werk een hobby te noemen, maar dat is het wel. De verstandhouding met de ondernemers in het centrum is ook prima. Zij waarderen mij en ik waardeer hen. Neem van mij aan: ze doen allemaal hun stinkende best."

Nog een dikke drie jaar, dan gaat Martin met pensioen. "Daar moet ik nog even niet aan denken. Misschien val ik dan wel in een enorm gat."

Meer berichten