SP-lijsttrekker Maurits Gemmink:  "Half lege bussen kosten de provincie geld. Dan kunnen we beter zorgen dat ze ook mensen vervoeren."
SP-lijsttrekker Maurits Gemmink: "Half lege bussen kosten de provincie geld. Dan kunnen we beter zorgen dat ze ook mensen vervoeren."

SP wil gratis openbaar vervoer voor iedereen in Gelderland

SP-lijsttrekker Maurits Gemmink wil dat de provincie het openbaar vervoer buiten de spits gratis maakt. Zo worden bussen en treinen ook in de buiten de spits beter benut. Hiermee wil de SP het gebruik van openbaar vervoer stimuleren en de bereikbaarheid van onze dorpen en steden verbeteren.

De SP wil dat meer mensen in de daluren gebruik gaan maken van het openbaar vervoer.
SP Lijsttrekker Maurits Gemmink: "De provincie betaalt nu al voor bussen die half leeg rondrijden. In plaats van bussen weg te bezuinigen, zoals de provincie de afgelopen jaren heeft gedaan, willen we de bussen en regionale treinen weer gevuld worden. Het gratis maken van openbaar vervoer in de daluren zorgt er ook voor dat sommige reizigers ervoor gaan kiezen na de spits te reizen. Waardoor we ook de drukte in de spits wat ontlasten."

Blind
Meer mensen in het openbaar vervoer is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook voor minder drukte op de weg.

Gemmink: "In stedelijk gebied zien we dat het verkeer vastloopt, en dat wordt alleen maar erger. In de regio Arnhem-Nijmegen gebruikt slechts 9 procent de trein en 7 procent de bus of een andere vorm van openbaar vervoer. In vergelijkbare regio's in Europa ligt dat soms wel op 50 procent. En het bereikbaar houden van het platteland is van groot belang om de krimp tegen te gaan. Maar het huidige provinciebestuur is daar blind voor en denkt dat met meer asfalt alles op te lossen is."

Betaalbaar
Het plan van de SP is volgens de bedenkers ook betaalbaar. Gemmink: "De provincie betaald al 130 miljoen voor het regionale openbaar vervoer. De half lege bussen die nu al rijden kosten de provincie al geld. Dan kunnen we beter zorgen dat ze ook daadwerkelijk mensen vervoeren. We geven 130 miljoen euro uit aan OV maar we hebben 155 miljoen budget. Uit de resterende 25 miljoen moeten we het vrij reizen kunnen betalen. Zo geven we het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van Gelderland een flinke impuls."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden