MKB Duiven en Groene Allianties De Liemers hebben hun krachten gebundeld. Op de foto tekent bestuurslid Jeroen Willems namens MKB Duiven de samenwerkingsovereeenkomst. Rechts Wim Nabbe.
MKB Duiven en Groene Allianties De Liemers hebben hun krachten gebundeld. Op de foto tekent bestuurslid Jeroen Willems namens MKB Duiven de samenwerkingsovereeenkomst. Rechts Wim Nabbe.

Ondernemers en gemeenten gaan samen energie besparen

De gemeenten Doesburg, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Montferland werken samen met de ondernemersverenigingen Lindus, MKB Duiven, MKB Zevenaar en Groene Allianties de Liemers om ondernemers en organisaties te stimuleren tot energiebesparing.

Aanleiding voor deze samenwerking is onder andere de nieuwe wetgeving vanuit de Rijksoverheid. Een flink aantal bedrijven en organisaties moet voor 1 juli 2019 voldoen aan een informatieplicht over energiebesparingsmaatregelen. Iedere 'inrichting' die onder de energiebesparingsplicht valt (en dat betreft een groot aantal mkb-ondernemers en organisaties) moet aan deze nieuwe eis van de Rijksoverheid voldoen.

'Regie op Energie'
Binnen Groene Allianties de Liemers (GAdL) is 'Regie op Energie' ontwikkeld. "Het is een meerjarige aanpak waarbij bedrijven en organisaties niet alleen worden ontzorgd in hun proces van energie besparen, maar waarbij zij gelijk ook kunnen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen", aldus gebiedssmanager Wim Nabbe van Groene Allianties de Liemers. Deze aanpak wordt samen met energieconsultants, accountants en installateurs uit de Liemers georganiseerd.

De Liemerse gemeenten - wettelijk gezien 'het bevoegd gezag' - omarmen deze aanpak, omdat er gebruik wordt gemaakt van lokale en regionale expertise, zonder uitsluiting van anderen. "De kwaliteit is geborgd door de inzet van onafhankelijke experts, zonder winstoogmerk", aldus Nabbe.

Subsidie provincie
Groene Allianties de Liemers heeft subsidie van de Provincie Gelderland ontvangen voor de eerste 100 deelnemers aan Regie op Energie. Iedere deelnemer ontvangt daardoor 1.000 euro korting op de kosten van het 4-jarig abonnement. Ook de Rijksoverheid volgt met grote belangstelling deze ontwikkelingen in de Liemers. De samenwerkende partners zetten in op het stimuleren van energie besparen, omdat er veel te winnen is. Als Regie op Energie bij 100 bedrijven en organisaties uitgevoerd wordt dan zijn de te verwachten resultaten en opbrengsten: ruim 370.000 euro aan energiebesparing, 21 manjaren aan werkgelegenheid (bij het realiseren van maatregelen), ruim 1.730 ton beperking van CO2 emissie, bijna 2.000.000 kWh besparing aan elektriciteit en 260.00 m3 aardgas.

Info-bijeenkomst in duiven
De samenwerkingspartners organiseren drie informatiebijeenkomsten voor ondernemers en organisaties over de energiebesparings- en informatieplicht. In Duiven is de bijeenkomst op maandag 25 maart van 16.00 tot17.30 uur in cultuurcentrum De Ogtent.

Meer berichten