De komst van Frank Krake (r) is mogelijk door de sponsors Rabobank (Cris van Arkelen) en Hauwert Advocatuur & Mediation (Linda Hauwert).
De komst van Frank Krake (r) is mogelijk door de sponsors Rabobank (Cris van Arkelen) en Hauwert Advocatuur & Mediation (Linda Hauwert).

'Rampondernemer' komt naar Duiven

Je moet als ondernemer wel een erg goede reden hebben om niet naar de inspiratiecafé-avond van MKB Duiven te komen op donderdag 28 maart bij Berentsen in Loo. Spreker die avond is Frank Krake 'uut Twente'. Hij baarde eind 2013 opzien met zijn boek 'De rampondernemer, overwinnen als alles tegenzit'. Als iemand een zaal kan boeien is het Frank Krake wel: "Als ik eenmaal ben begonnen, probeer ik de mensen in de zaal in het verhaal te zuigen."

Kort na de verkoop in april 2012 van zijn tuinmeubelenbedrijf Bukatchi vraagt Marktlink, het bedrijf dat hem hielp bij de verkoop, of hij iets wil vertellen over het proces tijdens een relatiedag. De reacties zijn zeer lovend. Jort Kelder, spreker bij dezelfde bijeenkomst, zegt dat hij professioneel iets met zijn presentatie moet doen.

Frank Krake (50) is een kleurrijke man. Vroeger was hij 'een heel gewoon jochie, zoon van een verzekeringsadviseur'. Hij doet een hbo-opleiding commerciële economie en gaat werken als inkoper bij Wehkamp in Zwolle. Na vijf jaar wordt hij commercieel directeur bij Unimeta, een fabrikant van tuinmeubilair met 300 Fte's. Daar schopt hij het tot directeur/eigenaar, al gaat dat niet zonder slag of stoot. Krake kan er prachtig over vertellen.

In 2005 gaat Unimeta failliet en komt Frank Krake thuis te zitten. Hij begint een eigen bedrijf in tuinmeubelen (Bukatchi) en bouwt dat uit naar bijna twintig medewerkers, een omzet van meer dan tien miljoen euro en vestigingen in Hengelo, China en Indonesië. In april 2012 verkoopt hij Bukatchi.

'Zakelijke creativiteit' ziet hij als zijn grootste kwaliteit. Op de vraag waarom het ene bedrijf succesvol is en het andere minder of niet, antwoordt hij: "Dat is vaak terug te voeren op mentaliteit. Als ondernemer moet je tot het gaatje willen gaan. Dwars door muren heen. Als je tot drie uur 's nachts door moet, moet je tot drie uur door. Simpel. Wat dat betreft is de jeugd van tegenwoordig verwend. Ze zijn in een warm bad opgegroeid. Ik herinner me een tripje naar China. Bij meerdere ondernemers daar zag ik een matras in de hoek van hun kantoor liggen."

Bovenal is er waardering voor MKB-ondernemers. "Ze staan in veel gevallen echt met hun poten in de klei. Doen veel zelf en moeten voor alles een oplossing hebben. Vergelijk dat eens met een groot bedrijf of multinational waar ze voor alles een aparte afdeling hebben."

Opmerkelijk is de slotopmerking van Frank Krake. "Ik ben onlangs in Sillicon Valley in Californië geweest. We hebben onder meer Yahoo en Google bezocht. Daar zijn mijn ogen toch wel opengegaan. We maken ons druk om de tweedeling die dreigt te ontstaan tussen arm en rijk, maar misschien gaat in de toekomst de kloof tussen wie wel digitaal mee kan en wie niet, veel grotere gevolgen hebben."

Ook ondernemers die geen lid zijn van MKB Duiven zijn welkom bij het optreden van de 'rampondernemer'. Vooraf aanmelden om de bijeenkomst bij te wonen kan via info@mkbduiven.nl of bij voorzitter Theo de Reus 0316-280682.

Meer berichten